Ilon välittäjä. Vakavan aivovaurion saanut Timppa Lintunen löysi taiteen avulla uutta sisältöä elämään.
Taiteen tekeminen auttoi Timppa Lintusta kuntoutumisessa
Sanomatalon Galleria Art Kaarisilta täyttyy tällä viikolla Timppa Lintusen valloittavista eläintöistä.
Timppa Lintusen Vehreä laakso -näyttelyn persoonallisilla eläinhahmoilla on hyvän tuulen viesti.
– Haluan välittää taiteellani iloa, taiteilija sanoo.
Ja aivan totta: Lintusen maalausten, pastellitöiden ja keramiikan karhuista, ketuista ja oravista tulee hykerryttävän hymyilevä olo. Vasta tarina Lintusen tiestä taiteilijaksi vetää vakavaksi.
Porvoolaisen Timppa Lintusen elämä muuttui kesäkuussa 2006. Syystä, jota ei tiedetä, hän kaatui kotinsa kylpyhuoneessa, löi päänsä lattiaan ja sai rajun aivoverenvuodon. Ystävä löysi hänet seuraavana aamuna.
Lintunen kiidätettiin Töölön sairaalaan leikattavaksi. Vakavan aivovaurion saanut, osittain halvaantunut mies makasi kolme kuukautta nukutettuna.
Toipuminen alkoi kirjaimellisesti askel kerrallaan. Lukemattomat kuntouttavat harjoitukset olivat kilpapurjehdusta, sukeltamista ja musiikkia harrastaneelle aktiiviselle miehelle kova paikka. Tukena on ollut äiti Oili Haapavaara, jonka kanssa Lintunen asuu.
– Paljon piti opetella uudelleen, kuten käveleminen. Vamma vaikutti paljon myös puhumiseen. Huumori on auttanut eteenpäin, Lintunen kertoo.
Vanhat harrastukset ja työ laboranttina jäivät, mutta Timppa Lintunen löysi jotakin uutta. Kolme vuotta vammautumisen jälkeen äiti ilmoitti hänet kuvataideterapiaan. Siitä aukeni ennen kokematon maailma.
Lintunen on opiskellut ammattitaiteilijoiden johdolla kansalaisopistossa ja yksityistunneilla. Taiteen tekeminen on auttanut häntä merkittävästi psyykkisessä ja fyysisessä kuntoutumisessa.
– Taide on minulle rentoutumista. Saan ilmaista itseäni. Viime vuonna aloitin keramiikan tekemisen. Se on auttanut ottamaan käyttöön myös vasemman käteni, Lintunen kertoo.
Viimeiset kaksi vuotta Lintunen on maalannut ja piirtänyt Porvoon Taidetehtaalla kuvataiteilija Nelli Nion ohjauksessa. Lintusen tärkeimmäksi tekniikaksi ovat vakiintuneet pastellivärit, aiheiksi eläimet ja maisema. Useimmat aiheensa Lintunen löytää luontoaiheisista valokuvateoksista. Valokuvien eläimet saavat taiteilijan töissä sadunomaisen hahmon.
– Tykkään eläimistä ja luonnossa liikkumisesta. Parasta on puhdas ilma ja rauha. Käyn ratsastamassa maastossa, Lintunen kertoo.
Enää Lintusen kohdalla ei voi puhua pelkästä harrastelusta. Hänestä on kehittynyt päämäärätietoinen ja tuottelias taiteilija, jonka töitä on ollut esillä useissa yhteis- ja yksityisnäyttelyissä. Viime vuonna Suomen Pankki hankki kokoelmiinsa Lintusen pastellimaiseman.
Lintunen on osallistunut kaksi kertaa kansainväliseen erityistaiteen näyttelyyn, Kaarisilta Biennaleen. Hänen teoksensa Vapaus voitti tänä vuonna pääpalkinnon.
Tapahtuman järjestäjänä toimii Kaarisilta-yhdistys, joka ylläpitää erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden taide- ja toimintakeskusta Nastolassa. Kaarisillan galleria on toiminut Sanomatalossa vuodesta 2009.
Vehreä laakso -näyttely koostuu Lintusen tuoreimmista töistä. Taiteilija muistaa, että alussa hänen työnsä olivat päiväkotilasten tasoa. Vuosien myötä töihin on tullut varmuutta, kerroksellisuutta ja rikas sävymaailma.
– Muutos on iso. En sano vanhojakaan töitäni roskaksi, sillä taiteilijalla on erilaisia kausia. Koko ajan tapahtuu kehittymistä töissä ja itsessäkin.
Jaa tämä artikkeli: