null Taiteilijoiden hautaaminen omalle alueelle päättyy

Tuttu hahmo. Spede Pasanen haudattiin Taiteilijanmäelle yhdeksän vuotta sitten. Kuva: Sirpa Päivinen

Tuttu hahmo. Spede Pasanen haudattiin Taiteilijanmäelle yhdeksän vuotta sitten. Kuva: Sirpa Päivinen

Taiteilijoiden hautaaminen omalle alueelle päättyy

Hietaniemen hautausmaan vanhassa osassa sijaitsevalla Taiteilijanmäellä, jota moni kutsuu myös Taiteilijakukkulaksi, on jäljellä enää yksi hautapaikka.

Kun se täyttyy, ei aluetta laajenneta eikä taiteilijoille etsitä uutta yhteistä hautauspaikkaa. Mäelle haudattujen taiteilijoiden puolisoille on varattu jo aiemmin hautapaikat alueelta.

Ylipuutarhuri Ari Pipatin mukaan ainoastaan silloin, jos vanhan hautausmaan muista osista vapautuu hautapaikkoja, voi yhteinen kirkkoneuvosto myöntää paikan erityisesti ansioituneelle kansalaiselle.

– Tämä tarkoittaa sitä, että henkilö on ansioitunut tieteessä, taiteessa, politiikassa tai talouselämässä ja että hän on alallaan kansainvälisesti tunnettu.

Taiteilijanmäkeä ei kuitenkaan sen täyttymisen jälkeen unohdeta, vaan hieman rapistunut alue aiotaan lähivuosina kunnostaa sen arvon mukaisesti. Alueen puustoa ja nurmikkoa kohennetaan, ja huonokuntoiset puut poistetaan ja niiden tilalle istutetaan uusia.

 

Taiteilijanmäen tarina sai alkunsa vuonna 1943, jolloin hautausmaan pääkäytävän viereisen mäen rinteeseen haudattiin kuvataiteilija Akseli Gallen-Kallela. Vuonna 1952 arkkitehti Elsi Borg hahmotteli sinne oman taiteilijoille tarkoitetun hauta-alueen, Taiteilijoiden hautapuiston, mutta asia ei edennyt yhteisessä kirkkoneuvostossa.

Borgin esitys nousi esiin uudestaan vasta vuonna 1968, jolloin puutarha-arkkitehti Erik Sommerschield tarkensi suunnitelmaa ja lisäsi hautojen määrää. Suunnitelma toteutettiin kuitenkin myöhemmin. Ensimmäisenä alueelle haudattiin säveltäjä Selim Palmgren vuonna 1983.

– Kyseessä ei siis ole kovin vanha alue. Taiteilijanmäelle on haudattu vajaa 50 eri alojen taiteilijaa, mutta koko Hietaniemen alueelle paljon enemmän. Esimerkiksi kuvataiteilijoita on haudattu sinne lähes 400, kertoo Ari Pipatti.

Taiteilijanmäen hautapaikkoja on anottu vuosien varrella paljon enemmän kuin niitä on pystytty myöntämään. Kriteerinä hautapaikan saamiselle on, että taiteilija on ansioitunut sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Pipatti myöntää, että yhteisen kirkkoneuvoston jäsenillä on ollut hankala ja arkaluontoinen tehtävä arvioida, kuka taiteentekijä on tarpeeksi arvokas haudattavaksi alueelle.

– Voisi sanoa, että Taiteilijanmäki on ollut eräänlainen ”häiriö” ajan virrassa. Hautapaikkojen täytyttyä palataan Hietaniemessä normaaliin hautaustoimintaan.

Taiteilijanmäelle on haudattu muun muassa Mika Waltari, Ella Eronen, Alvar Aalto, Eeva-Kaarina Volanen, Tarmo Manni, George de Godzinsky, Eila Hiltunen, Pertti ”Spede” Pasanen ja Reko Lundan.

Marjo Kytöharju

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.