null Taivaallinen nautinto antaa voimaa

Ortodoksikankaat luovan tilaan melkein maagisen tunnun.

Ortodoksikankaat luovan tilaan melkein maagisen tunnun.

Taivaallinen nautinto antaa voimaa

Ateenasta kotoisin oleva, nykyään Helsingissä asuva, Kuvataideakatemiasta valmistunut kuvataiteilija Panagiotis Balomenos iskee näyttelyllään syvälle ihmismieleen.

Taiteelleen tyypillisesti Balomenos on käyttänyt installaatioissaan tekstiilejä, mutta tällä kertaa kankaat ovat kimaltelevan värisiä ja syvän mustia ortodoksikirkon kankaita. Tekstiilien kautta taiteilija on työstänyt teoksiaan, jotka koostuvat 20 akvarellimaalauksesta ja kahdesta installaatiosta.

Taivaallinen nautinto -teokset puhuttelevat ensi kohtaamisella. Tila voisi olla vieläkin isompi, jotta teokset pääsisivät paremmin oikeuksiinsa. 

Värikkäästi kirjotut ortodoksikankaat erikoisessa kuvaveistoksessa huoneen keskellä luovat tilaan melkeinpä maagisen ilmapiirin. Seinien maalauksissa alastomat ihmisvartalot kietoutuvat kankaisiin pehmeästi ja kauniisti.

Taiteilija on tavoittanut nautinnon tilan, jossa katsoja lähes saavuttaa saman: Kaikki on kevyttä ja helppoa. Ei tarvitse ajatella, ei huolehtia. Kaikki tulee annettuna. Ei tarvitse esittää vaikeita kysymyksiä eikä mikään häiritse.

Gallerian toisessa tilassa Aforismi-niminen installaatio aiheuttaa järkytyksen. Kaikki on mustaa. Katosta riippuu teatraalinen kangasveistos. Sitä vastapäätä on seitsemän taulua, joissa on seitsemän mustakaapuista piispaa hyvin epätyypillisissä asennoissa. Jotkut hahmot saavat hymyilemään; ne ovat niin naurettavan ilkikurisia. Toiset taas saavat raivon valtaan; piispojen ilmeet ovat niin ilkeitä ja pahoja.

Taiteilija sanookin näyttelytekstissään kuvaavansa juuri niitä tunteita, joita emme odota näkevämme julkisesti esiintyviltä kirkon edustajilta.

Onko nykykirkon toiminta tosiaan ainoastaan kulisseja? Kyseessähän voisivat olla monen muunkin instituution edustajat – pahuus ei ole vierasta missään. Taideteoksen merkitykset avautuvat vielä syvemmin, jos tuntee ortodoksisuuden symboliikkaa.

Teoksia ei kannata mennä katsomaan kiireessä. Katsoja voi lähtiessään huomata olonsa voimistuneen. Taivaallinen nautinto -näyttely on antanut sisäistä voimaa ja ymmärrystä elämää kohtaan.

Panagiotis Balomenoksen näyttely Taivaalliset nautinnot 15.2. asti Galleria Sinnessä, Yrjönkatu 23.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.