null Takaisin luontoon

Takaisin luontoon

Suomen ja Euroopan päiväperhoset on kenttäopas, joka esittelee 449 perhoslajia. Kirja antaa yleisluonnehdinnan, tunnistamisohjeet, levinneisyyskartan, elinympäristön ja toukan ravintokasvit. Suomessa tavatut päiväperhoset on merkitty erikseen ja suomalainen nimistö on osittain uudistettu.

Lajit on ryhmitelty kirjassa paitsi systematiikan myös esiintymisalueen mukaan. Lomasaarten lajiston löytää saarisivuilta, ja lapinkävijöille on oma tieto-osuus.

Kirjoittajat kertovat, että opas alkoi syntyä 1980-luvulla Etelä-Karjalassa, joka on pohjoisen Euroopan parhaita perhosalueita. Sen jälkeen kirjoittajat ovat julkaisseet useita oppaita.

Kirjoittajien mukaan päiväperhosilla ei tuolloin juuri ollut aihetta juhlaan, sillä lähes joka toinen kirjassa esitelty laji oli tavalla tai toisella vaikeuksissa.

Syiksi arveltiin elinympäristön muutoksia, varsinkin monimuotoisten niittyjen katoamista suomalaisesta maisemasta. Nyt voidaan todeta, että yhtään lajia ei ole kadonnut eikä kantojen hiipuminen ole kiihtynyt.

Ilmaston lämpeneminen vaikuttaa sen, että päiväperhoset liikkuvat ennennäkemätöntä vauhtia Virosta ja Venäjältä Suomeen. Varsinkin kesällä päiväperhosten levinneisyysalueita piirretään kovaa vauhtia uusiksi.

Linnut äänessä -kirjan käyttöliittymä on niin yksinkertainen, että sitä osaa lapsikin käyttää. Lapset tuntuvat myös mielellään sitä hyödyntävän. Itse kirja on perinteinen lintujen määritysopas. Sen osana on äänilaite, josta voi kirjaa lukiessaan etsiä kulloisenkin linnun laulua tai muuta ääntelyä.

Tämän kirjan avulla lintujen tunnistamisen opettelu onnistuu tehokkaasti. Linnun joskus vaikeasti omaksuttavaa laulua voi kuunnella niin monta kertaa, että se vähitellen tulee tutuksi. Kirjassa on valokuvat 150 linnusta. Pieneen tilaan on saatu monipuolinen sanallinen kuvaus linnusta ja sen elintavoista.

Kirjan kirjoittajat eivät suosittele soittamaan lintujen ääniä puskassa, sillä se aiheuttaa linnuille stressiä erityisesti pesimäaikana. Se voi johtaa harhaan myös muita luonnossa liikkuvia luontoihmisiä.

Tommi Sarlin

Tari Haahtela, Kimmo Saarinen, Pekka Ojalainen ja Hannu Aarnio: Suomen ja Euroopan päiväperhoset.
Gummerus 2012. 381 s., 39,15 e.
Jan Pedersen, Lars Svensson:
Linnut äänessä – 150 Pohjolan lintulajia äänineen. Tammi 2012, 191 s., 39,80 e.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.