Talous haastaa luottamushenkilöt
Tervetuloa. Seurakunnat varautuvat tiukkenevaan talouteen muun muassa toimintamäärärahoja leikkaamalla. Samalla etsitään uudenlaisia toimintamuotoja. Kuvassa seurakunnan vapaaehtoinen jakaa kutsuja ilmaisille kahveille, jotka tarjoiltiin Matteuksenkirkon pihalla Itäkeskuksessa.

Tervetuloa. Seurakunnat varautuvat tiukkenevaan talouteen muun muassa toimintamäärärahoja leikkaamalla. Samalla etsitään uudenlaisia toimintamuotoja. Kuvassa seurakunnan vapaaehtoinen jakaa kutsuja ilmaisille kahveille, jotka tarjoiltiin Matteuksenkirkon pihalla Itäkeskuksessa.

Talous haastaa luottamushenkilöt

Talouden tiukkeneminen haastaa uudet luottamushenkilöt isoihin päätöksiin.

Teksti Tommi Sarlin
Kuva Sirpa Päivinen

Ensi isänpäivänä pidettäviin seurakuntavaaleihin etsitään nyt ehdokkaita. Vaaleilla valitaan luottamushenkilöt seurakuntaneuvostoihin sekä yhteiseen kirkkovaltuustoon.

Yhteinen kirkkovaltuusto on seurakuntayhtymän ylin päättävä elin, joka päättää muun muassa toiminta- ja taloussuunnitelmasta sekä useiden miljoonien eurojen rakennushankkeista. Se myös valitsee jäsenet yhteiseen kirkkoneuvostoon.

Vaalikaudella 2015–2018 yhteinen kirkkovaltuusto ratkaisee tulevaisuuden toiminnan suunnan, jossa talous on merkittävässä asemassa.

Seurakuntayhtymän tulot polkevat nyt paikoillaan. Samanaikaisesti kustannustaso nousee, ja joudutaan tekemään investointeja muun muassa toimitiloihin. Tämän seurauksena seurakunnat ja seurakuntayhtymän yksiköt tinkivät toimintamenoistaan. Tänä vuonna toimintamäärärahoja on ollut käytössä 1,5 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2013. Sama linja jatkuu myös ensi vuonna.

Uudet luottamushenkilöt pääsevät ottamaan kantaa Espoon ja Vantaan seurakuntayhtymien kanssa vireillä oleviin yhteistyöhankkeisiin, joita on esimerkiksi viestinnässä, oppilaitostyössä ja vieraskielisen työn organisoinnissa.

Helsingin seurakunnat ovat tulleet tutuksi omasta linjastaan, kun jaetaan lähetysmäärärahoja lähetysjärjestöille. Tukea ei ole myönnetty tasa-arvoa ja kirkon linjauksia väheksyville lähetysjärjestöille.

– Uusista jakoperusteista tullaan sopimaan keväällä 2015 talousarvioesityksen yhteydessä, kertoo yhteisen seurakuntatyön johtaja Pentti Miettinen.

Helsingin seurakunnat ovat kartoittaneet, millaisia asioita nousee luottamushenkilöiden päätettäväksi seuraavan neljän vuoden aikana.

Useissa seurakunnissa ollaan samoilla linjoilla Herttoniemen seurakunnan kanssa, jonka mukaan uusien asuinalueiden asukkaiden sitouttaminen seurakuntaan, vapaaehtoistoiminnan kehittäminen sekä toiminnan ja talouden sopeuttaminen tiukkenevassa taloustilanteessa vaativat toimia. Malmin seurakunnassa luottamushenkilöt päättävät seitsemän miljoonan euron talousarviosta.

Lauttasaaren seurakunnassa pohditaan, miten se voi olla läsnä lauttasaarelaisten uusissa risteyspaikoissa. Lauttasaareen on tulossa kaksi metroasemaa ensi vuonna. Myös Vattuniemen rakentaminen jatkuu ja Koivusaaren rakentaminen alkanee seuraavan vaalikauden aikana.

Kirkossa on saneerattu aikuisten käytössä olevia tiloja. Seuraavaksi uudistetaan lapsi- ja nuorisotyön tilat. Remonttia suunniteltaessa pohditaan, mitä toiveita uusiin tiloihin liittyy. Lauttasaaressa asuvien keski-ikä on noin 42 vuotta.

– Olisi mietittävä, mitä toimintaa ja tukea eri lauttasaarelaiset tarvitsevat, kirkkoherra Juha Rintamäki sanoo.

Meilahden seurakunnassa suurin asia on Pasilan alueen uudisrakentamisen seurauksena tapahtuva seurakunnan kasvu Keski- ja Pohjois-Pasilan alueella.

– Olisi mietittävä, miten Pasilan alueen toiminta suunnitellaan ja resursoidaan. Tähän liittyy mahdollisen Keski-Pasilan kappelin rakennuttaminen. Samalla luovuttaisiin Länsi-Pasilan kappelista, Meilahden kirkkoherra Hannu Ronimus kertoo.

Seurakunnassa on otettu käyttöön tämän vuoden alussa Meilahden kirkon yhteydessä oleva Tuomaankirkko. Ruskeasuon uusi seurakuntakeskus avautuu syksyllä.

Munkkiniemessä linjataan sitä, käytetäänkö varoja tiloihin, henkilöstöön vai toimintaan. Pohdittavaa riittää siinä, miten yhteisöllisyys, vapaaehtoisuus ja jäsenlähtöisyys voivat toteutua.

– Mikä on seurakunnan ydintehtävä? Mihin pyritään? Miten tavoitteet saavutetaan, kun toimintaympäristö muuttuu, kirkkoherra Leo Glad konkretisoi.

Seurakuntavaaleista löytyy lisätietoa seurakuntavaali.fi-sivustolta,
jossa on tiivis tietopaketti ehdokkaille ja äänestäjille.

Jaa tämä artikkeli: