Talous kunnossa, mutta niukkenee

Talous kunnossa, mutta niukkenee

Helsingin seurakuntayhtymän talous on yhä hyvässä mallissa. Yleinen taloustilanne vaikuttaa myös seurakuntien talouteen, mutta säästöjä ja sijoituksia on sen verran, että jyrkkiin toimiin ei tarvitse ryhtyä.

Yhtymän tulot polkevat käytännössä paikallaan. Kun samanaikaisesti kustannustaso nousee ja muun muassa toimitiloihin joudutaan tekemään välttämättömiä investointeja, seurakunnat joutuvat tinkimään menoistaan.

Seurakuntien ja muiden yksiköiden toimintamäärärahoihin on muutaman vuoden ajan tehty pieniä supistuksia. Ensi vuoden toimintamäärärahat ovat 1,5 prosenttia tämänvuotista pienemmät. Seuraavaksi vuodeksi on suunnitteilla vielä yhden prosentin supistus. Tällä sopeutusohjelmalla seurakuntayhtymän talous saadaan hallintojohtaja Riitta-Sisko Tarkan mukaan tasapainoon. Ensi vuoden talouden tasapainottamista tukevat poikkeuksellisen suuret kiinteistösijoitusten myyntiin liittyvät tulot.

Seurakuntayhtymän ensi vuoden budjetissa yhtymän kokonaistulojen arvioidaan olevan yhteensä noin 132 miljoonaa euroa (tänä vuonna 125 miljoonaa euroa). Verotuloja arvioidaan olevan 98 miljoonaa euroa, mistä henkilöverotuloja noin 82 miljoonaa euroa (80) ja osuutta yhteisöveron tuotosta 16 miljoonaa euroa (16). Rahoitustuottoja arvioidaan jäävän noin 15 miljoonaa euroa, kun korko- ja muut rahoitusmenot vähennetään. Toimintatuottoja on 12 miljoonaa euroa.

Toimintakuluja ensi vuodelle on arvioitu noin 104 miljoonaa, valtion perimiä verotuskustannuksia 2 miljoonaa ja kirkon keskusrahastomaksuja 7 miljoonaa euroa. Niillä kustannetaan kirkon yhteinen toiminta ja tuetaan vähävaraisia seurakuntia. Ensi vuodeksi budjetoitu vuosikate on 10,5 miljoonaa euroa. Poistojen jälkeen tilikauden tulos on 2,5 miljoonaa euroa.

Jaa tämä artikkeli: