null Taloyhtiön työmyyrä

Kuva: Sirpa Päivinen

Kuva: Sirpa Päivinen

Taloyhtiön työmyyrä

Taloyhtiöiden hallituksissa toimiminen on Hakuninmaalla omakotitalossa asuvalle Kauko Pekkaselle mieluista vapaaehtoistyötä.

– Siinä voin auttaa toisiakin pitämään varallisuudestaan huolta, hän sanoo.

Pekkasesta tuli kannelmäkeläisen Asunto-osakeyhtiö Säästövanhan hallituksen jäsen vain päivä sen jälkeen, kun hän vuosi sitten osti siitä ensimmäisen sijoitusasuntonsa. Nyt hänellä on asuntoja samassa yhtiössä jo viisi ja lisäksi muutamia asuntoja muualla.

– Kannelmäki on hyvä sijoituskohde. Ensi vuonna valmistuva Kehärata parantaa sen liikenneyhteyksiä ja nostaa varmasti niin vuokra- kuin myyntihintoja, Pekkanen perustelee.

Hallituspaikka on eläkkeellä olevalle Kauko Pekkaselle mieluinen, sillä hän on kiinnostunut rakentamisesta ja remontoinnista – ja jakaa mieluusti tietämystään.

– Yhtiökokouksessa selitin esimerkiksi juurta jaksain, miten hoitovastike ja pääomavastike eroavat toisistaan. Se ei tuntunut olevan kaikille selvää. Monet ovat kiitelleet selväsanaisuudesta, hän sanoo.

Säästövanhassa hallitukseen oli innokkaita tulijoita, mutta useimmiten luottamustehtäviin joudutaan yhtiökokouksissa houkuttelemaan. Sitä Kauko Pekkanen vähän ihmettelee – onhan asunnossa kysymys melkein kaikkien suurimmasta varallisuudesta. Hallitus on hyvä paikka vaikuttaa asumiskuluihin nyt ja tulevaisuudessa.

– Säästövanhassa oli vuosikymmeniä ollut sellainen linja, että kaikessa säästetään. Kun tarpeellisia remontteja jäi tekemättä, se kostautui muun muassa lukuisina vesivahinkoina. Ne tulivat osakkaiden maksettaviksi, Pekkanen sanoo.

Kannelmäen ostoskeskusta vastapäätä sijaitseva yhtiö onkin nyt muuttanut linjaansa. Menossa on suuri, linjasaneerauksen ympärille rakentuva remontti, jolla on tarkoitus kohentaa Säästövanhan ja ympäristönkin mainetta kertalaakista.

– Haluamme, että Säästövanhasta tulee haluttu yhtiö, jossa on mukava asua, linjaa Kauko Pekkanen.

Upeissa kahdeksankerroksisissa taloissa mahdollisuudet ovat hyvät. Yhtiöön rakennetaan remontissa paljon yhteisiä tiloja – esimerkiksi kerhohuone, jossa voi järjestää vaikkapa häät. Parvekkeet uusitaan ja piha kunnostetaan.

– Kun remontti kerran tehdään, se kannattaa tehdä kunnolla. Näin asuntojen arvo nousee pitkällä tähtäimellä, Pekkanen muistuttaa.

Hallitustyö sopii Kauko Pekkasen mielestä kaikille, jotka ovat kiinnostuneita yhteiskunnasta, ympäristöstä ja lähimmäisistään.

Kokoustamisesta saa tavallisesti myös pienen korvauksen, mutta se ei vastaa työmäärää.

Rakennusalan asiantuntijuus ei ole Pekkasen mielestä hallitustyössä välttämätöntä.

– Erillisiä asiantuntijoita on käytettävä silloin, kun oma osaaminen ei riitä, hän muistuttaa.

Taloyhtiön hallinnossa käyttöä voi olla monenlaisille taidoille.

– Esimerkiksi Säästövanhan hallituksen puheenjohtaja on tottunut työssään johtamaan asiantuntijaryhmiä. Siitä on ollut paljon hyötyä, Pekkanen sanoo.

P.S. Vaadin taloyhtiöiltä skarppiutta häiriöiden suhteen. Häiriköivää asukasta ei tarvitse sietää. Ensimmäinen keino on varoitusten antaminen. Myös kameravalvonta auttaa.

Ihmettelen sitä, että niin harvalla taloyhtiöllä on strategia. Säästövanhassa se on tekeillä. Strategia takaa, että osakkaiden varallisuutta hoidetaan suunnitelmallisesti.

Nautin myös uudesta vapaaehtoistyöstäni: toimin Helsingin sosiaali- ja terveysviraston kautta rikosten ja riitojen vapaaehtoissovittelijana.

Laura Pörsti

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.