Talvi vie kotiarestiin
Missä tahansa kaksi tai kolme ikääntynyttä on tänä talvena kohdannut toisensa, aina on kysytty: Miten olet pysynyt pystyssä? Jo kolmas luminen talvi menossa, mutta juuri mitään ei ole tehty liikuntarajoitteisten kulkemisen mahdollistamiseksi. Säätiedotukset toistavat varoituksia liukkaasta ajokelistä, mutta kukaan ei edes tohdi puhua katukäytävistä.
Miten luulette selviävänne rollaattorilla tai lastenvaunuillakaan lumihangessa? Miten luulette voivanne seisovaltaan ottaa pois päältä kenkiin asennetut liukuesteet pankkisalien kynnyksellä. Ja ennen kaikkea, miten osaat kaatua jäykällä ruumiillasi ne pakolliset kaksi–kolme kertaa, jotka joka talvi jonakin hetkenä sinut pitkällesi paiskaavat. Tarkistetaanko joka kerta mahdolliset päävammat?
Helsingin tuore vanhuksista vastaava osastopäällikkö Juha Jolkkonen pohti äsken julkisuudessa, Ulkoiluta pappa päivässä -henki tulisi nyt tarpeeseen. On syytä toistaa vihje myös autoilijalle: Ota mummo kyytiin vaikka keskeltä katua.
Voisiko kaupunki talvella ohjeistaa Jouko-linjat kulkemaan suurimmassa tarpeessa olevien osalta ovelta ovelle? Utopistinen ajatus olisi pyrkiä siihen, että ihmiset pääsisivät asioilleen kaksi kertaa viikossa vaikkapa talviaikaisten taksisetelien avulla lääkärin arvion jälkeen.
Joku voi kyllä käydä toisen puolesta kaupassa, mutta asiointi on samalla sosiaalista kanssakäymistä. Kolmannes vanhuksista kokee itsensä yksinäiseksi ja huonosti liikkuvat talvisin jopa vangituiksi.
Mutta kuka tekisi naapuriavusta kansanliikkeen, kun kaupunki turvautuu ihmisten hyväntekeväisyyteen? Eivätkö seurakunnat voisi kutsua kokoon lionsit, partion, punaisen ristin ja avuliaat kanssaihmiset? Vai onko tämäkin tehtävä vertaistukena?
Yhteisvastuukeräyksen sanoma herättää toivoa. Se on kuitenkin vähän myöhäistä herännäisyyttä ainakin tämä talven osalta. Ensi vuonna aloitetaan kuulemma seurakunnissa etsivä vanhustyö. Toivon mukaan etsivä löytää, kolkuttajalle ainakin avataan, vaikkei äänettömälle kohteelle aina niin tehtäisikään.
Seppo Väisänen
Jaa tämä artikkeli: