Tänä kesänä ehtii vielä vihille
Perinteisistä juhannushäistä haaveilee enää harva, sillä keskikesän hääjuhla ei ole Kirkon tiedotuskeskuksen mukaan ollut suosittu enää vuosiin. Suomen ruuhkaisimmat häälauantait osuvat tänä vuonna heinäkuulle, joka on myös ylivoimaisesti suosituin kesälomakuukausi. Eniten pareja astelee alttarille 14. ja 28. heinäkuuta.
Elokuu on suomalaisten toiseksi suosituin vihkikuukausi. Espoossakin hääruuhka asettuu loppukesään, suosituin vihkipäivä on 18. elokuuta. Mitään väenpaljoutta ruuhkapiikit eivät Espoossa tarkoita. Esimerkiksi Tapiolan kirkossa ja Otaniemen kappelissa suosituimpinakin päivinä vihitään ainoastaan kaksi paria, Olarin seurakunnassa yhteensä neljä.
Tänä kesänä voisi Espoossa siis astella alttarille nopeallakin varoajalla. Monessa kirkossa ja kappelissa on vielä yllin kyllin kalenteritilaa häille, vaikka usein vihkikirkot varataan puolisen vuotta ennen h-hetkeä.
”Papin ja kanttorin saa Tapiolan seurakunnasta varattua lyhyelläkin varoitusajalla, meillä on koko kesän vähintään kaksi pappia paikalla”, kertoo Tapiolan seurakunnan tiedottaja Reija Hirvonen.
Mikäli pikaiset kesähäät kiinnostavat, kannattaa kuitenkin varautua vähintään viikon odotukseen, eikä esimerkiksi papin suhteen ole juurikaan mahdollisuuksia esittää toiveita.
”Tilojen puolesta kesälauantaisin on vielä vapaata, mutta avioliiton esteiden tutkiminen ja vihki-ilmoituksen tekeminen vievät kyllä normaalin määräaikansa. Pappien työkalentereissa näyttää olevan vielä hiukan tilaa, mutta kesä tietysti verottaa vihkijöitä lomien ja rippileirien vuoksi”, kertoo Olarin seurakunnan tiedottaja Sonja Grönqvist.
Kirkollisten vihkimisten suosio on laskenut tasaisesti viime vuosina. Kun vuonna 2009 Espoossa vihittiin 864 paria, oli määrä laskenut viime vuonna 776:een. Kirkkoon kuuluvien maistraattivihkimiset ovat samassa ajassa kasvaneet muutamalla kymmenellä.
”Kuluvana vuonna on seurakunnassamme kertynyt yhteensä vain 58 avioliiton esteiden selvitystä. Tästä yli puolet juuri nyt kesällä”, kertoo Sonja Grönqvist.
Lukuihin vaikuttaa toki se, että solmittujen avioliittojen määrä koko maassa on viime vuosina ollut kevyessä laskusuunnassa. Espoossa hivenen yli puolet kaikista avioliittoon astuvista hankkii jonkinlaisen kirkollisen vihkimisen, mutta siviilivihkimiset kasvattavat tasaisesti suosiotaan.
Jaa tämä artikkeli: