null Tanssiessaan Ricky Carranza tuntee olevansa kotona

Ricky Carranza toivoo, että Beyond the Block -elokuvan tuotolla Manilaan saisi katutanssin keskuksen, jossa autettaisiin lahjakkaita mutta vähäosaisia nuoria eteenpäin.

Ricky Carranza toivoo, että Beyond the Block -elokuvan tuotolla Manilaan saisi katutanssin keskuksen, jossa autettaisiin lahjakkaita mutta vähäosaisia nuoria eteenpäin.

Hyvä elämä

Tanssiessaan Ricky Carranza tuntee olevansa kotona

Ricky Carranza kokee palvelevansa Jumalaa tanssillaan. Nyt hän on myös dokumenttiohjaaja.

Kun filippiiniläissyntyinen Ricky Carranza hyppii ja pyörähtelee Matinkylässä sijaitsevan studion lattialla, katsojaa alkaa väkisinkin hymyilyttää. Viisikymppinen tanssija, koreografi ja tanssinopettaja on notkea kuin nuori poika, ja hänestä välittyy ilo ja liikkumisen riemu.

”Haluan välittää tanssin kautta ihmisille aitoa onnellisuutta. Onni ei ole sitä, että saa tehdä aina sitä mitä huvittaa, vaan se on syvempi, elämän kokonaisuuden kattava juttu”, Carranza sanoo.

Nyt Carranza on ottanut uuden askeleen dokumenttiohjauksen pariin. Hänen tuore esikoisohjauksensa Beyond the Block valittiin tänä kesänä arvostetun Hip Hop Film Festivalin ohjelmistoon. Festivaali pidetään New Yorkissa 3.–6. elokuuta. Filmi on myös ehdolla Long Beach International Film Festivalilla.

Omaelämäkerrallinen elokuva kertoo filippiiniläisten katutanssin tarinaa 1970-luvulta nykypäivään. Filippiiniläisistä tanssijoista on tullut tanssimaailman tähtiä, joita näkee lähes jokaisessa musiikkivideossa. Elokuvaa on kuvattu kymmenen vuoden aikana 12 eri maassa.

”Olin mukana, kun filippiiniläisen katutanssin vallankumous alkoi 1970-luvulla. Dokumentti ei kuitenkaan ole vain filippiiniläisten tarina, sillä tanssi on universaali kieli.”

Tanssiminen on Ricky Carranzalla verissä. Filippiineillä käytännössä kaikki tanssivat pienestä pitäen. Myös Carranzan perheessä musiikki ja tanssi olivat jokapäiväistä leipää.

”Äitini oli tavallaan koko naapuruston äiti, hyvin ystävällinen ja vieraanvarainen. Meillä kävi paljon vieraita. Istuimme pitkän pöydän ääressä, söimme ja välillä tanssimme.”

Äiti kasvatti lapset yksin, sillä perheen Yhdysvaltain laivastossa työskennellyt isä kuoli varhain. Perhe tuli hyvin toimeen, mutta asui yhdellä Manilan pahamaineisimmista alueista.

Itseoppinut tanssija pääsi tv-töihin

Lapsena Carranza opetteli siskonsa kanssa tanssiliikkeitä tv-ohjelmista. Elämä mullistui, kun hän osallistui lukioaikaisten luokkakavereidensa ja naapureidensa kanssa television tanssikilpailuun. Itseoppinut joukkue voitti koko kisan ja pääsi töihin tv-yhtiöön.

”Äkkiä olin keskellä showbisnestä ja tulin yhä tunnetummaksi. Jätin yliopisto-opintoni kesken ja keskityin tanssiuraani. Pääsimme esiintymään myös ulkomaille.”

1980-luvun lopulla Carranza oli uransa huipulla. Hän oli Filippiinien parhaiten palkattuja tv-tanssijoita ja työskenteli supertähtien kanssa. Sitten tuli äkkipysäys. Hän huomasi, että showbisnes oli alkanut muuttaa häntä vahingolliseen suuntaan.

”Tajusin, että elämässä on paljon muutakin kuin ura, raha ja itsekkäät tavoitteet. En halunnut enää sellaista elämää. Lopetin tanssijan urani. Kaikki ajattelivat, että olin hullu.”

Katolisen kasvatuksen saanut tanssija alkoi opiskella Raamattua. Hän halusi tietää, mikä elämässä on totta ja oikein.

”Halusin tarkistaa suuntani, ja teen sitä edelleen. Usko merkitsee minulle jokapäiväistä elämistä Jumalan yhteydessä.”

Kymmenen vuoden tauon jälkeen tanssi tuli takaisin Carranzan elämään. Hän opiskeli lääketiedettä Firenzen yliopistossa ja työskenteli kirkon palveluksessa, kun hän tutustui kristittyyn taiteilijaan.

”Äkkiä ymmärsin, että voisin tanssimalla palvella Jumalaa. Kaikki mitä kristittynä teen, voi välittää hänestä jotakin ihmisille.”

Filippiineillä tanssi on osa jokapäiväistä elämää. Tanssijana Ricky Carranza on pitkälti itseoppinut. 

Tanssiessa olen oma itseni

Carranza tanssii, koska silloin hän tuntee olevansa kotona. Tanssi on hänen oma maailmansa. Samalla se muistuttaa häntä siitä, mistä hän tulee: perheestä, ystävistä ja hyvistä hetkistä.

 

Suomessa on hyvinvointia ja vaurautta, mutta täällä kaivataan sitä, että ihmiset oppisivat näkemään toisensa ja toimimaan toistensa hyväksi.

 

”Tanssiessa tunnen olevani oma itseni. En edes huomaa ajan kulumista. Tanssiminen on myös tapani kommunikoida maailman kanssa ja olla yhteydessä toisiin ihmisiin.”

Vuonna 2005 Carranzalle tarjottiin töitä helsinkiläisestä Footlight-tanssikoulusta. Työpaikan myötä hän löysi tanssijavaimonsa Essi Lahtinen-Carranzan ja uuden kotimaan. Perheessä on neljä pientä lasta. Sittemmin pariskunta perusti voittoa tavoittelemattoman Style Dance Industry -tanssikoulun.

”Tanssiyhteisö on kuin perhe, tapa viettää aikaa samanhenkisten ihmisten kanssa, jotka ovat hulluna musiikkiin ja tanssiin ja arvostavat hyviä ihmissuhteita.”

Carranzan mukaan katutanssi on Suomessa edelleen jäljessä muusta maailmasta ja liian pienen piirin määrittelemää. Katutanssia vaivaa hänestä usein myös keinotekoinen yrittäminen.

”Tiedän, mitä on asua ghetossa. Suomessa siitä ei ole tietoakaan. Jos asenne ei ole aito, sitä ei kannata teeskennellä. On parempi, että keskitytään tanssin taiteelliseen puoleen ja ihmisten väliseen yhteyteen.”

Filippiineillä köyhyys on monien ihmisten arkipäivää. Köyhien asuinalueilla elää edelleen se asetelma, josta katutanssi alun perin nousi: yhteisön elämän kurjuus, rikollisuus ja väkivalta sekä toivo paremmasta.

Ricky Carranzan haaveena on perustaa Beyond the Block -elokuvan tuotolla Manilaan katutanssin keskus, joka auttaa lahjakkaita mutta vähäosaisia nuoria eteenpäin tanssin opiskelussa.

”Tarkoituksena on tarjota nuorille stipendejä, ilmaiset harjoittelutilat ja kansainvälisiä yhteyksiä."

Carranzan visio on, ettei keskus olisi vain tanssikoulu, vaan voisi tarjota nuorille myös mahdollisuuden henkiseen ja hengelliseen kasvuun.

”Haluan rakentaa tanssikouluni kristillisten arvojen pohjalle. Opetamme nuorille tanssia ja samalla tuemme heitä elämään uskoaan todeksi. Toiveeni on, etteivät nuoret hukkaisi päämääräänsä vaan näkisivät, että kaikella tekemisellä on tarkoitus.”

Carranza toivoo, että voisi luoda jotain samantyyppistä myös Suomeen.

”Suomessa on hyvinvointia ja vaurautta, mutta täällä kaivataan sitä, että ihmiset oppisivat näkemään toisensa ja toimimaan toistensa hyväksi.”

 

Kuka?

Ricky Carranza, tanssija, tanssinopettaja, koreografi ja elokuvaohjaaja.

Mistä?

Syntynyt ja kasvanut Filippiineillä, asunut Italiassa ja Kanadassa. Nykyinen koti on Espoossa.

Mitä?

Opettaa tanssia Style Dance Industry -tanssikoulussa. Ohjannut dokumenttielokuvan Beyond the Block.

Motto

”Joillekin tanssi on harrastus. Toiset tanssivat Jumalalle.”

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.