null Tanssijat esittävät Zodiakin lavalla näkemyksensä väkivallasta

Kirsi Monni käyttää tanssiteoksessaan rekvisiittana köysiä ja puunoksia.

Kirsi Monni käyttää tanssiteoksessaan rekvisiittana köysiä ja puunoksia.

Tanssijat esittävät Zodiakin lavalla näkemyksensä väkivallasta

Kirsi Monnin tanssiteos kuvaa ahdistavan mediakuvaston värittämää ilmapiiriä.

Uuden tanssin keskus Zodiakissa nähtävä ActsAndAffects-teos lähtee koreografi Kirsi Monnin ja hänen työryhmänsä kokemuksista. Teoksen työstäminen alkoi Zodiakin kokeilulaboratoriossa jo pari vuotta sitten.

– Ajatuksena oli purkaa omaa tunnekokemusta ja ehkä vähän sitä ahdistustakin, joka liittyy netistä ja televisiosta pursuavaan väkivaltaan. Olo tuntui ristiriitaiselta, kun on yrittänyt opettaa lasta hiekkalaatikolta lähtien, ettei saa kiusata eikä lyödä ketään, Monni kertoo.

Teatterikorkeakoulun koreografian professorina toimiva Monni halusi samalla tutkailla nykytanssin ilmaisukeinoja. Hän tutki, miten väkivaltaa käsitellään nykytaiteessa ja miten sitä voisi käsitellä abstraktissa nykytanssissa.

– Minua inspiroi erityisesti se, että kuvanveistossa etsitään nyt abstraktin suunnan jälkeistä postabstraktia ilmaisua. Esimerkiksi ihmishahmo on taas mukana kuvanveistossa.

Maallinen sielunmessu

Uudessa tanssiteoksessa on sekä abstraktia liikekieltä että kertovia osia. Kyseessä on maallinen sielunmessu ja koreografinen tanssirituaali.

Olo tuntui ristiriitaiselta, kun on yrittänyt opettaa lasta hiekkalaatikolta lähtien, ettei saa kiusata eikä lyödä ketään.

– Sielunmessuhan on vanhaa perinnettä, jossa kuvataan kärsimystä. Tähän liittyy ajatus kollektiivisesta siirtymärituaalista, esimerkiksi hautajaisissa siirrytään vanhasta uuteen järjestelmään. Minusta tuntuu, että yhteiskunnassa siirtyminen väkivaltakokemuksen jälkeiseen uuteen järjestykseen jää aina kesken uusien tapahtumien vyöryessä esiin, Kirsi Monni selvittää.

Monni toteaa, että tarkoituksena ei ole järkyttää ketään eikä tuoda raakaa väkivaltaa näyttämölle.

– Aihepiiriä on työstetty tanssijan oman kokemuksen kautta. Tanssijat ovatkin teoksessa isossa roolissa, luovina ja itsenäisinä taiteilijoina.

Zodiakilla merkkipäivät

Nykytanssi on tanssitaiteen tohtoriksi vuonna 2004 väitelleen Kirsi Monnin mukaan kehittynyt vuosikymmenien mittaan huimasti. Se on saanut vaikutteita nykytaiteesta, nykyteatterista ja performanssista.

Zodiakin perustajiin kuulunut Monni palaa nyt koreografin rooliin kymmenen vuoden tauon jälkeen. Hänen uusi teoksensa juhlistaa Zodiakin 20- ja 30-vuotista taivalta. Kaksi merkkipäivää tarkoittaa sitä, että 30 vuotta sitten perustettu Zodiak muuttui 10 vuotta myöhemmin Uuden tanssin keskukseksi päästyään valtion lakisääteisen avustuksen piiriin.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: