null Tappaja sisälläni

Tappaja sisälläni

Tapasin vuonna 1989 miehen, jonka sanottiin tappaneen 46 ihmistä. Sotalordi David Ntombela oli häikäilemätön ja vallanhimoinen ihminen, apartheid-ajan Etelä-Afrikan turvallisuuspoliisille kätevä käsikassara taistelussa vapautusliikkeitä vastaan.

Muutamaa viikkoa myöhemmin tapasin ilmastoidussa huippuravintolassa miehen, joka ei sallinut valokuvausta tai muistiinpanoja, eikä hänen nimeään saanut mainita. Eversti Andre Beukes oli yksi Etelä-Afrikan poliisin turvallisuusjoukkojen komentajista. Hän valitteli sitä, ettei enää pääse kentälle operatiiviseen työhön.

Kun leikkasin siivua riimihärästä oivalsin, että vastapäätäni istui yksi niistä, jotka käyttivät Ntombelan kaltaisia työkaluinaan ja liikuttelivat lankoja niiden veritekojen takana, joista toimittajana kerroin.

Pelottavinta oli kylmä tunteeni siitä, että vastapäätä istuvan ihmisen saisi tappaa, että minulla olisi oikeus surmata hänet. Kykenin jollain tavalla käsittämään, miksi Ntombelasta oli tullut tappaja, mutta minun oli vaikea ymmärtää, miksi Beukesin kaltainen mies oli valinnut uran likaisen sodankäynnin ammattilaisena.

Kun on kerran löytänyt itsestään ajatuksen oikeutetusta tappamisesta, tajuaa, miten pelottavaa on väkivallan logiikka. Eikä asiaa muuta se, onko nimenä Osama bin Laden, Barack Obama vai Jussi Halla-aho.

Uutisvideot Osaman kuolemaa juhlivista kansanjoukoista Yhdysvalloissa herättivät minussa samanlaista syvää vastenmielisyyttä kuin joidenkin arabien juhlinta terroristien iskettyä WTC-torneihin.

Osama bin Ladenin tappo oli veristä puuhaa, siksi siitä näytetään vain siistejä animaatioita. Presidentti Obama näyttikin kiusaantuneelta, kun hän yritti selittää oikeuden toteutuneen, kun aseetonta miestä ammuttiin päähän.

Ei ihmisen kuolema ole koskaan ilon aihe. Julmimmallakin terroristilla on ihmisarvo. Ihmisen arvo ei ratkea hyötykalkyylillä, ei hänestä tule saastaa synnyinpaikkansa eikä edes tekojensa kautta.

Beukes oppi paljon toimiessaan apulaispoliisikomentajana Mandelan ajan Etelä-Afrikassa: kun Obamasta tuli presidentti 2009, Beukes näki hänen tehtäväkseen antaa toivoa koko maailmalle.

Kristinusko on radikaali ihmisoikeusliike, jonka tehtävänä on muistuttaa Obamaa, Halla-ahoa, bin Ladenin seuraajia ja Saaresta siitä, että jokainen luotu on Jumalan lapsi ja siksi äärettömän arvokas.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.