null Tarja Heinula ideoi teatterityöpajoja

Kuva: Esko Jämsä

Kuva: Esko Jämsä

Tarja Heinula ideoi teatterityöpajoja

Näyttelijä Tarja Heinula haluaa tutkia, mihin näyttelijän ammatti ja teatteri työmuotona venyvät. Hän on kehittänyt teatterityöpajoja, joiden kohderyhmänä ovat nuoret aikuiset.

Tarjolla on syksyn aikana kolme teatterialan ammattilaisen vetämää workshoppia, jotka liittyvät liikkeeseen, musiikkiin ja kirjoittamiseen. Heinulan mukaan ne sopivat erityisesti 20–30-vuotiaille, jotka harrastavat kirjoittamista ja ovat kiinnostuneita teatterista ja ryhmätyöskentelystä.

Teatterista rohkeutta arkeen -nimisen hankkeen tarkoituksena on tuoda taide osaksi laajempaa alueellista ja sosiaalista kehitystyötä. Hankkeessa ovat mukana Valtimonteatteri ja Vailla Vakinaista Asuntoa -yhdistys, ja sen suurin tukija on Helsingin kaupunki.

– Tämä on jatkoa minun ja Jaana Pesosen viime vuonna aloittamalle teatterityöpajatoiminnalle, jonka kohderyhmänä olivat asunnottomuutta kokeneet naiset, Heinula selvittää.

– Työpaja huipentui teatteriesitykseen Kotiosoite Poste restante. Naiset ideoivat itse esityksen tarinoita, mutta ne eivät olleet suoraan heidän elämästään.

Työpajan naiset perustivat teatteriryhmän Naapurintytöt nauraa. Tarja Heinula jatkaa yhteistyötä ryhmän kanssa myös uudessa hankkeessa.

– Naisia oli alussa parhaimmillaan toistakymmentä, mutta jäljellä oli lopulta vajaa kymmenen. Työpajassa toimiminen vaatii sitoutumista, ja ryhmän omana vaatimuksena oli päihteettömyys. Kaikki eivät vielä tähän kyenneet.

Heinulan mukaan kaikilla teatteriryhmäläisillä on asunto sekä opiskelu- tai työpaikka.

– Naisten asunnottomuutta on vaikea tunnistaa, koska naiset asuvat harvoin kadulla. Sen vuoksi siitä puhutaan paljon vähemmän kuin miesten asunnottomuudesta. Olosuhteet vaikuttavat paljon; taustalla saattaa olla työttömyyttä, avioero tai pienten asuntojen huono tarjonta.

Nimenomaan teatteriryhmästä saadut kokemukset motivoivat Heinulaa jatkamaan toimintaa. Teatteriharrastus on tuonut naisille uusia ystäviä sekä lisännyt kaikkien tekijöiden itsetuntemusta.

– Työpajatyöskentely on sisältänyt tunteiden käsittelyä ja vuorovaikutusta, mikä on tukenut muun muassa naisten sosiaalisia taitoja. Olen tehnyt tätä pelkästään teatterialan ammattilaisena, ja kaikki muu on tapahtunut siinä ohessa.

Näyttelijä on esiintynyt teatterissa ja elokuvissa. Heinula nähtiin viimeksi teatterin lavalla keväällä, jolloin hän oli mukana Kansallisteatterissa Ona Kamu Kollektiivin esityksessä Seksiä klo 16.25. Syksyllä hän aloittaa kuvaukset uudessa Miikko Oinosen ohjaamassa Ihon alla -tv-sarjassa.

Heinula on harjoittanut soveltavaa teatteria jo ennen teat-terityöpajahanketta. Teatteri Takomon perustajiin kuulunut näyttelijä onkin edelleen mukana myös Takomon kolmevuotisessa vanhustyöprojektissa. Siinä on tehty yhteistyötä Töölön palvelukeskuksen muistisairaiden yksikön kanssa.

– Meillä on ollut mielettömän hienoja hetkiä, kun vanhukset ovat tunnistaneet tarinoiden, lorujen ja musiikin avulla asioita menneisyydestä, esimerkiksi lapsuudesta ja rakkaudesta.

– Mieleeni on jäänyt erityisesti se, kun lähes 100-vuotias vanhus sanoi, että elämässä pitää tehdä sitä, mitä ei pitäisi tehdä. Elämisessä on siis oltava rohkeutta ja intohimoa.

Marjo Kytöharju
Lisätiedot: toimisto@valtimonteatteri.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.