null Tärkeä mukavuusalue

Kuva: Matti Karppinen

Kuva: Matti Karppinen

Puheenvuorot

Tärkeä mukavuusalue

Kotiseutu on paikka, josta olemme kotoisin, jossa asumme ja elämme, ja joka on meille merkityksellinen.

Vuoden 2015 Valtakunnalliset kotiseutupäivät järjestetään Espoossa 6.–9. elokuuta. Kotiseutupäivien tämänvuotinen teema on Rakkaudesta kotiseutuun – Av kärlek till hembygden.

Päivien suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Ohjelmalehden tervehdyksessä presidentti toteaa muun muassa: Paikan merkitys ihmiselle näkyy mitä syvimmällä tavalla kotiseutusuhteessa ja kotiseuturakkaudessa. Kotiseutu on paikka, josta olemme kotoisin, jossa asumme ja elämme, ja joka on meille merkityksellinen.
 

Nopeasti kasvaneessa ja edelleen kasvavassa Espoossa sanat kotiseutu ja kotiseuturakkaus eivät välttämättä viittaa kaupunkilaisten nykyiseen asuinpaikkaan."


Voi perustellusti todeta, että kotiseutu on ihmisen tärkeä mukavuusalue.

Nopeasti kasvaneessa ja edelleen kasvavassa Espoossa sanat kotiseutu ja kotiseuturakkaus eivät välttämättä viittaa kaupunkilaisten nykyiseen asuinpaikkaan, ainakaan yksinomaan.

Suurimmalle osalle espoolaisista synnyinpaikka on eri kuin se, jossa nyt asutaan ja tehdään töitä. On kaksi kotiseuturakkauden kohdetta, synnyinseutu ja nykyinen kotiseutu. Aika monella espoolaisella synnyinseutu sijaitsee kaukana toisessa maassa, toisessa kulttuurissa.

Espoossa on paljon haasteita ratkottavana, jotta nykyiset ja tulevat espoolaiset voisivat kokea sen kotiseutunaan.

Espoolla en tarkoita pelkästään Espoon kaupunkia. Tarkoitan mitä suurimmassa määrin myös kirkkoa Espoossa, eli Espoon kuutta seurakuntaa ja niitä palvelevaa seurakuntayhtymää, tämä lehti mukaan lukien.

Kaikki toimivat omista lähtökohdistaan, omilla armolahjoillaan mutta samassa ympäristössä.

Kaupungin ja seurakuntien yhteinen suuri ja tärkeä tehtävä on luoda ilmapiiri, jossa on mahdollista laajan mukavuusalueen – kotiseudun – sisällä luoda pieniä, toinen toistaan tukevia ja täydentäviä mukavuusalueita. Kannattaisi varmaan pohtia, millä toimenpiteillä tällaista yhteistyötä voisi edelleen kehittää.

Tässä yhteydessä tulee mieleen Jeesuksen sanat opetuslapsille: Minun Isäni kodissa on monta huonetta. Emme varmaankaan voi luoda taivasta maan päälle edes saumattomalla ja innovatiivisella yhteistyöllä. Mutta toivon ja uskon, että yhteisvoimin voimme edistää espoolaisten sisäistä ja ulkoista hyvinvointia.

PS. Esbo är en tvåspråkig stad och det syns – och ska synas – i all kommunal och kyrklig verksamhet för esbobornas bästa.

Kirjoittaja on Espoon kirkkovaltuuston puheenjohtaja.
stig@kankkonen.net

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.