null Tärkeintä on toivo

Kaukana lähellä. Espoolainen muusikko Koop Arponen kävi tutustumassa Kongossa Kirkon Ulkomaanavun nuorisohankkeeseen. Sen avulla autetaan entisiä lapsisotilaita, katulapsia ja orpoja. Kuva: Jari Kivelä

Kaukana lähellä. Espoolainen muusikko Koop Arponen kävi tutustumassa Kongossa Kirkon Ulkomaanavun nuorisohankkeeseen. Sen avulla autetaan entisiä lapsisotilaita, katulapsia ja orpoja. Kuva: Jari Kivelä

Tärkeintä on toivo

Laulaja, lauluntekijä, vuoden 2008 Idols-voittaja Koop Arponen vieraili viime vuonna Kongon demokraattisessa tasavallassa. Hän tutustui siellä työhön, jolla Kirkon Ulkomaanapu (KUA) auttaa henkisesti ja fyysisesti vammautuneita ja sairaita nuoria pääsemään elämässään eteenpäin.

”Kun tapasimme Kongossa HIV-tartunnan saaneita lapsia ja lapsisotilaita, minua hämmästytti heidän rohkeutensa, sisäiset voimavaransa ja se, että kaikesta koetusta huolimatta toivo eli heissä. Näin, että tärkeintä on toivo – jos sitä ei ole, ei ole mitään.”

Koop Arponen muistelee 18-vuotiasta poikaa, joka oli kaksi vuotta kapinallisjoukkojen lapsisotilaana.

”Hänet houkuteltiin mukaan lupaamalla kaikkea hyvää, varsinkin ruokaa. Kahden viikon ajan hän sai puuroa, mutta sitten ruoka loppui. Poika joutui tappamaan ruuasta ja rahasta, ja hänet pakotettiin surmaamaan monia ihmisiä.”

Pojalla oli sittemmin onnea. Hän onnistui pakenemaan ja pääsi Kirkon Ulkomaanavun tukeman toiminnan turviin ja uuden elämän alkuun.

Hän sai apua traumoihinsa. Nämä lapset ja nuoret ovat aluksi hyvin sisäänpäin kääntyneitä eivätkä pysty aluksi puhumaan teoistaan.

”Heitä autetaan esimerkiksi niin, että he näyttelevät kokemiaan asioita. Näin he tulevat sosiaalisemmiksi ja itseluottamus lisääntyy.”

”He oppivat myös ammatin, ja kun he ovat valmiita, he voivat palata kotikyliinsä”, muusikko kertoo.

Kirkon Ulkomaanapu tukee Kongossa Tumainin koulutuskeskusta rahallisesti sekä koulutusten ja yhteistyökumppanin avulla. Itse keskusta pyörittää paikallinen kumppani, kertoo ohjelmakoordinaattori Piritta Rikkonen Kirkon Ulkomaanavusta.

Vaikka Kongon verinen sisällissota loppui muodolliseen rauhansopimukseen vuonna 2002, aseellisten kapinallisryhmien toiminta jatkuu.

Aliravitsemukseen, tauteihin ja väkivaltaisuuksiin kuolee joka päivä noin tuhat ihmistä.

Noin kaksi kolmasosaa kongolaisista elää alle dollarilla päivässä.

Kirkon Ulkomaanapu aloitti vuonna 2010 nuorisohankkeen, jolla autetaan entisiä lapsisotilaita, katulapsia ja orpoja. He saavat ammatillista koulutusta ja opastusta elämäntaidoissa.

Samalla seurataan heidän työllistymistään ja sopeutumistaan yhteisöön koulutuksen jälkeen.

”Tapasin myös 16-vuotiaan tytön, joka oli ollut kapinallisten vankina. Sotilaat olivat raiskanneet hänet joka päivä”, Koop Arponen kertoo tyrmistyneenä.

Hän hämmästeli sitä, miten avoimesti nuoret puhuivat hänelle kokemistaan asioista. Mutta kun Koopin kanssa juttelee, huomaa pian, miten helposti lähestyttävä, ystävällinen ja hyvä kuuntelija 29-vuotias muusikko on.

HIV-tartunnan saaneet ja vanhempiensa hylkäämät lapset liikuttivat syvästi Koopin mieltä.

”Mutta he osasivat nauraa! He olivat iloisia pienistä asioista.”

”Kun juttelin heidän kanssaan, tuli mieleeni, että ei tämä maailma iso ole. Päivässä pääsee tänne asti. Nämä ihmiset ovat meidän naapureitamme, ja meidän pitää auttaa heitä.”

Koop Arponen mietti matkallaan paljon pienten tekojen merkitystä.

”Jos kaikki tekisivät jotakin pientä kärsivien ihmisten hyväksi, maailma olisi paljon parempi.”

Matka sai hänet miettimään myös Suomen oloja ja sitä, mitä ihminen todella tarvitsee.

”Ihminen tarvitsee ruokaa, vettä ja rakkautta.”

Hyvinvoinnin keskellä elävien ihmisten turha valitus saa hänet nyt ärtymään.

”Kun saavuimme Helsinki-Vantaan lentokentälle, yksi nainen suuttui, kun baarimikko ei myynyt hänelle kaljaa. Se tuntui oudolta kaiken kokemamme jälkeen.”

Oudoilta tuntuivat myös iltapäivälehtien lööpit.

”Otin niistä valokuvan. Tällaisia ovat isot puheenaiheet Suomessa.”

Nykyisin Koop Arponen ja hänen bändinsä Flute of Shame esiintyvät Kirkon Ulkomaanavun hyväntekeväisyyskeikoilla ja vievät auttamisen sanomaa eteenpäin.

Onko matka vaikuttanut Koopin musiikkiin?

”Kyllä. Kun teen biisejä, käytän niihin elämänkokemustani ja Kongon matka oli elämäni vaikuttavin kokemus. En unohda sitä koskaan.”

Kuka

Koop Arponen, 29. Muusikko, rakennusmies, Idols-kisan voittaja 2008.

Mistä

Syntynyt Lappeenrannassa, kasvanut Belgiassa ja Englannissa, suomalainen isä ja hollantilainen äiti, asuu Espoossa.

Mitä

Creative Music Technology with Business Management -yliopistotutkinto Englannissa. Akustinen yhtye Flute of Shame. Tekee yhteistyötä Kirkon Ulkomaanavun kanssa.

Motto:

Mitä ihminen todella tarvitsee: ruokaa, vettä ja rakkautta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.