Tärkeitä päätöksiä

Tärkeitä päätöksiä

Seurakuntavaalit eivät yleensä ole herättäneet suuria intohimoja. Tunkua päättäviin elimiin ei ole hirmuisesti ollut, vaikka kirkon luottamushenkilöt päättävät melko suurista rahoista. Esimerkiksi Helsingissä seurakuntayhtymän läpi virtaa vuosittain yli 100 miljoonaa euroa. Äänestysprosentit ovat jääneet varsin vaatimattomiksi.

Neljä vuotta sitten Helsingin seurakuntavaaleissa äänesti 13,9 prosenttia äänioikeutetuista. Sekin oli helsinkiläisittäin korkea luku. Silloin vaali-intoa lisäsi muutama viikko aikaisemmin ennen näkemättömään kirkosta eroamisen aaltoon johtanut television homoilta. Monet päättivät lähteä uurnille vaikuttaakseen kirkon asioihin sisältäpäin sen sijaan, että olisivat äänestäneet jaloillaan. Tärkeä päätös.

Kirkkolaiva ei käänny ihan nopeasti. Jotkut luottamushenkilöt turhautuvat, kun eivät saa kovin näyttäviä muutoksia heti aikaan. Kuitenkin nykyisetkin luottamushenkilöt ovat tehneet ihan merkittäviä koko kirkon linjauksiin vaikuttaneita päätöksiä kaudellaan. Ihan valmiiksi ei kirkkoa ole vielä saatu, mutta hyvällä tiellä ollaan. Tietynlaista tuuletusta on tapahtunut ja ilma on selvästi raikkaampaa.

Syksyllä valittavat luottamushenkilöt saavat pöydälleen ratkaistavaksi muun muassa, kuinka paljon kirkon varoista lohkaistaan ulkomaiseen apuun. Nykyinen valtuusto päätti, ettei tätä apua kanavoida konservatiivisina pidettyjen järjestöjen kautta. Nähtäväksi jää, linjaako seuraava valtuusto samoin vai muutetaanko kurssia. Tärkeä päätös.

Nykyinen valtuusto on päättänyt useasta asuinrakennushankkeesta. Pöydällä on ollut myös muun muassa kirkkojen isoja remontteja. Edellinen valtuusto päätti rakennuttaa Kampin kappelin. Tulevat päättäjät saavat ratkaista, millaisiin merkittäviin hankkeisiin tulevaisuudessa ryhdytään, viedäänkö esimerkiksi Vuosaaren hautausmaahanketta eteenpäin. Tai ehkä myydään kirkkoja muslimeille?

Saavatpa tulevat valtuutetut ratkaista tämänkin lehden kohtalon. Aika on ehkä ajanut jo kokonaan paperilehtien ohi ja on syytä lakkauttaa myös Kirkko ja kaupunki -lehti. Jos jostain syystä lehden julkaisemista kuitenkin jatketaan, päässevät uudet valtuutetut kaiken todennäköisyyden mukaan valitsemaan uuden päätoimittajan. Tärkeä päätös.

Seppo Simola, päätoimittaja
seppo.simola@evl.fi

Jaa tämä artikkeli: