Tartu hetkeen
Kultainen hetki. Laulujoutsenen lentoonlähtö kuuluu ja näkyy kauas.

Kultainen hetki. Laulujoutsenen lentoonlähtö kuuluu ja näkyy kauas.

Tartu hetkeen

Veijo Vatka katsoo luontoa kameran linssin läpi.

Tekstit Pälvi Ahoinpelto ja Veijo Vatka
Kuvat Veijo Vatka

Kiinnostus valokuvaukseen sai uutta pontta, kun Veijo Vatka hankki uuden kameran. Kuvanveistoa ja maalaustakin harrastava entinen Herttoniemen kirkkoherra kuvaa mieluiten lapsenlapsiaan, mutta myös luontokuvat ovat hyvin tärkeitä.

Vatka ei kulje aina kamera kaulassa, mutta kun kamera on mukana, hän seuraa ympäristöään kuvauskohteita silmäillen. Monet mielenkiintoiset kohteet ovat sattuneet eteen ilman ennakkovalmisteluja.

– Kuvaaminen on minulle hupia, joka samalla tarjoaa yhdenlaisen mahdollisuuden tyydyttää sisäistä taiteen tekemisen tarvettani, Vatka kertoo.

– Kuvan ottamisessa ovat voimassa samat lainalaisuudet kuin muussakin kuvataiteessa. Sommittelu ja värit ovat tärkeimmät.

Valokuvauksessa Veijo Vatkaa viehättää erityisesti se, että siinä liikkeen, hetken ja tapahtuman voi pysäyttää lähempää tarkastelua, muistelua ja joskus ihmettelyäkin varten. Hetkeen pysähtyvä kuva korostaa hänelle jokaisen eletyn hetken ainutlaatuisuutta.

– Luontokuvaus on minulle myös ja ennen muuta Jumalan kätten tekojen ihailua. Mutta paraskaan kuva ei yllä siihen, mitä luonto kauneudessaan ja ihmeellisyydessään on, Vatka sanoo.

Jaa tämä artikkeli: