null Tasa-arvo vasta pyhää onkin

Tasa-arvo vasta pyhää onkin

Wille Rydman kirjoittaa kolumnissaan, että tavallisen arjen lisäksi ihminen kaipaa myös pyhyyden kokemuksia (K&k 10.2.). Samalla Rydman kuitenkin asettaa tasa-arvon ja pyhyyden vastakkain. Mielestäni asia on täsmälleen päinvastoin. Mikä olisi pyhempää kuin tasa-arvo?

Jeesus Nasaretilainen saarnasi köyhille ulottaen hyvän sanomansa tasa-arvoisesti kaikille. Kirjeessään galatalaisille Paavali toteaa, että evankeliumi on tarkoitettu juutalaisille ja kreikkalaisille, orjille ja vapaille, miehille ja naisille. Kristinuskon perustajahahmoille kaikki ovat tasa-arvoisia Jumalan edessä.

Sekä Vanhan että Uuden testamentin keskeiset hahmot vetoavat myös yhteiskunnallisen tasa-arvon puolesta. Profeetta Jeremia peräänkuuluttaa orpojen ja köyhien oikeuksien puolustamista; vertauksessaan laupiaasta samarialaisesta Jeesus tiivistää kaiken lain lähimmäisten, etenkin sorrettujen auttamiseksi.

Martin Luther King huomautti, ettei laupeudeksi riitä pelkkä lantti köyhälle, vaan pyrkimys aidosti tasa-arvoiseeen yhteiskuntaan. Latinalaisamerikkalaisille vapautuksen teologeille sorrettujen taistelu tasa-arvon puolesta oli pyhää. Paavi Fransiskus on asettanut rakenteellisen köyhyyden vastustamisen sekä tasa-arvon edistämisen keskeisiksi tavoitteikseen.

Kirjeessään korinttilaisille Paavali kuitenkin muistuttaa, että vaikka jakaisimme kaiken omaisuutemme nälkää näkeville, on suurinta rakkaus.

Eduskunta on käsitellyt kansalaisaloittetta tasa-arvoisesta avioliittolaista. Laki antaisi kaikille yhtäläisen mahdollisuuden pyhittää rakkautensa avioliiton siteellä. Nykyisen leimaavan erottelun murtaminen on aikamme suurimpia tasa-arvokysymyksiä. Rakkaus kuuluu tasa-arvoisesti kaikille.

Tom Henriksson
Opiskelija

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.