Tasa-arvoa melkein kaikille

Tasa-arvoa melkein kaikille

Elias Mustonen vastustaa mielipiteessään (K&k 30.4.) avioliiton avaamista samaa sukupuolta oleville. Jos omatunto tai muu vakaumus tekee homoavioliitoista mahdottomia hyväksyä, näin olkoon, mutta tällöin asian voi sanoa suoraan. Mustonen perustelee kantaansa niin tyrmistyttävällä logiikalla, että sitä on mahdoton niellä.

Hän pitää nykylakia jo valmiiksi tasa-arvoisena verratessaan sitä täysi-ikäisille rajattuun äänioikeuteen, joka ei ole epätasa-arvoa, koska ”jokaisella, joka on yhteiskuntamme silmissä äänioikeudellinen, on tasa-arvoinen asema”. Kuin suoraan George Orwellin romaanista 1984!

Eikö saman logiikan mukaisesti äänioikeus ollut tasa-arvoista jo silloin, kun naiset eivät saaneet äänestää? Ja tasa-arvo kaiketi säilyisi kajoamattomana, jos saman tien äänioikeuskin evättäisiin homoilta – tai vaikkapa teologian ylioppilailta?

Oikeammilla jäljillä Mustonen on todetessaan, että lait heijastelevat kulttuurimme vallitsevia arvoja. Näin onneksi on. Ja kun yhteiskunnan arvot muuttuvat, on lakienkin muututtava. Kuinka ollakaan, myös avioliittolakia on muutettu aikain saatossa vähemmän syrjiväksi. Pannasta ovat päässeet ainakin kaatumatautiset, kuuromykät, mielisairaat ja tylsämieliset. Mustosen kauhuskenaarion alaikäisetkin ovat saaneet pitkään mennä naimisiin erikoisluvalla.

Kalle Järvenpää
Helsinki

 

Jaa tämä artikkeli: