Tatu ja Patu kotitalousopissa

Tatu ja Patu kotitalousopissa

”Pöperöahkeroiset viihtyvät usein huoneistojen keittiö-nimisessä tilassa. Todennäköisin aika tavata pöperöahkeroinen on aamuvarhaisella ennen aamiaista sekä illansuussa ennen päivällistä.”

Tatu ja Patu perehtyvät ruokailun teoriaan ja käytäntöön omintakeisesta outolalaisesta näkökulmasta. Tatu ja Patu -ummikoille tiedoksi, että se tarkoittaa suurin piirtein sitä kuin ihmisten ruokailua tarkasteltaisiin toiselta planeetalta.

Kuusivuotias kuulija viihtyy ja sivistyy. Käy ilmi, että vihanneksia ei pohjimmiltaan syödäkään siksi, että äiti käskee, vaan jotta solut voisivat hyvin. Riisinjyviä ei veistetä ahvenanmaalaisesta riisikoivusta.

Luku kaatuneista ja roiskuneista ruoista kautta maailman tutustuttaa eri ruokakulttuureihin. Guacamolea lörähtää tacosta Meksikossa, hoisin-kastiketta Pekingin ankasta Kiinassa. ”Huom! Toisin kuin yleisesti luullaan, myös alaikäiset ovat täysin valtuutettuja käsittelemään rättiä!”

Yksityiskohtaiset kuvat tekevät opuksesta oivan katselukirjan. Kirja päättyy lopputestiin, jossa tarkistetaan, että kuulija osaa esimerkiksi makusilmujen sijainnin ja toimintatavat erikoisissa ruokailutilanteissa.

Pihla Tiihonen
Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatu ja Patu, syömään! Outo käsikirja siitä, miten syödään, mitä syödään ja miksi syödään. Otava 2014. Ikäsuositus 5+.

 

”’Tatu, muistathan sitten istua kunnolla, kun sinua kutsutaan puhumaan ruoka suussa’, Patu tärkeilee. ’Tai siis tarkoitan, että muistathan kurkotella kun maistat...’”

Tatu ja Patu perehtyvät pitsanpaistoon ja hyviin pöytätapoihin myös edellistä nuorempien lasten kirjassa Veeran keittiöpuuhat. Outolalaiset pojat takaavat sen, ettei opettavaisuus tarkoita tylsää.

Neljävuotiaasta on vitsikästä, että Tatu ja Patu aikovat pestä jalat ennen ruoanlaittoa ja luulevat pitsaan tulevan basiganoa, mustalikaa ja orepippuria. Tatun eläimiksi ja astioiksi taittelemat lautasliinat tekevät lapseen vaikutuksen.

– Miksi meillä ei ole noin hienoja?

Lapsi oppi kirjasta keittiövälineiden nimiä – sekä koristelemaan jäätelöannoksensa pienillä muovieläimillä.

Pihla Tiihonen
Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Veeran keittiöpuuhat. Otava 2014. Ikäsuositus 3+.

Jaa tämä artikkeli: