Teatterin ensimmäinen tähti
Ida Aalbergin tie. Kuva: Liisa Huima

Ida Aalbergin tie. Kuva: Liisa Huima

Teatterin ensimmäinen tähti

Pohjois-Haagasta löytyy lukuisia teatteriin liittyviä kadunnimiä. Kaupunginosassa ei ole mitään erityisesti näyttämötaiteeseen liittyvää, vaan kyseessä ovat ryhmänimet. Näyttelijöiden ja kirjailijoiden lisäksi on yksi näytelmähenkilökin saanut oman kadunpätkän, nimittäin pastori Jussilainen.

Ida Aalberg (1857–1915) menestyi sekä Suomessa että kansainvälisillä näyttämöillä. Hän esiintyi näyttämöllä ensimmäisen kerran 1874 Janakkalan Leppäkosken Sipilän talossa järjestetyissä iltahuveissa.

”Kiinnostus teatteria kohtaan kasvoi niin suureksi, että kun Suomalainen Teatteri samana vuonna kiertueellaan saapui esiintymään lähiseuduille, 16-vuotias ratamestarin tytär karkasi kotoaan ja matkusti Hämeenlinnaan liittyäkseen seurueeseen.”

Näin kirjoittaa Hanna Suutela kansallisbiografia.fi -sivustolla. Aalberg teki läpimurtonsa Suomalaisessa Teatterissa Ibsenin Nukkekodin Norana vuonna 1880. Aalbergin suoritusta pidettiin kiitettävänä esimerkkinä uudesta ”realistisesta” näyttelemisestä, jossa pääpaino oli puheen luonnollisuudella raskaan paatoksen sijaan.

Sen jälkeen Ida Aalberg esitti lukuisia pääosia paitsi Helsingissä, myös monessa muussa maassa. Hän näytteli myös ruotsiksi, saksaksi ja tanskaksi ja säteili sekä komediennena että traagisissa rooleissa. Läpimurtoon vieraalla kielellä hän ei kuitenkaan yltänyt.

Eira Serkkola

Jaa tämä artikkeli: