null Tee hyvää, neulo sukka!

Jyrsin ja villasukat. Metallipuolen työtiloissa lienee talvellakin lämmin, mutta ulkona voivat varpaat palella. Sanna Uusitalo ja Anniina Enovaara tarjoavat helpotusta. Kuva: Esko Jämsä

Jyrsin ja villasukat. Metallipuolen työtiloissa lienee talvellakin lämmin, mutta ulkona voivat varpaat palella. Sanna Uusitalo ja Anniina Enovaara tarjoavat helpotusta. Kuva: Esko Jämsä

Ajankohtaista

Tee hyvää, neulo sukka!

Talvi ilman villasukkia voi olla tiukka paikka. Helsingin seurakunnat kannustavat näppäräkätisiä neulomaan sukkia amiksille ja turvapaikanhakijoille.

Käsityöväellä on nyt mahdollisuus laittaa neulepuikot kilkkaamaan hyvän asian puolesta. Stadin ammattiopiston Herttoniemen toimipaikan kuraattori Anniina Enovaara ja oppilaitospappi Sanna Uusitalo ovat aloittaneet kampanjan, jossa vapaaehtoiset pääsevät neulomaan villasukkia opiskelijoille. Ideana on, että jokainen Herttoniemen toimipaikan opiskelija, joka käy joulukuun aikana opiskelijahuollossa, saa villasukat mukaansa.

– Jokainen opiskelija, joka ottaa kuraattoriin, psykologiin tai oppilaitospappiin yhteyttä, saa villasukat. On kiva kokea, että joku muu on ajatellut sinua, Uusitalo kertoo.

– Elämä heittää eteen kaikenlaisia haasteita. Tässä on tärkeää se välittämisen viesti, Enovaara vahvistaa.

Sukkiin kiinnitetään kortti, jossa lukee: "Hei, ajattelin Sinua sukkia kutoessani. Toivotan opiskeluintoa ja siunausta elämääsi!"

No, tuleehan siitä varmasti hyvä mieli!

 

Stadin ammattiopisto on valtava oppilaitos. Se syntyi vuonna 2013, kun Helsingin tekniikan alan, sosiaali- ja terveysalan sekä palvelualojen oppilaitoksen yhdistyivät. Opiskelijoita on noin 15 000. Väkimäärän takia villasukkakampanja päätettiin rajata Herttoniemen toimipaikkaan, jossa opiskellaan kone-, metalli- ja rakennusalaa.

– Nämä ovat hyvin miehisiä aloja. Villasukilla yritetään konkreettisesti tuoda tänne vähän pehmeitä arvoja, Anniina Enovaara kertoo.

Olisi tärkeää, että jokainen löytäisi koululta jonkun tarttumapinnan, että tännehän on kiva tulla.

Värikkäät villasukat ja koneita rassaavat amikset tuntuvat tosiaan olevan aika kaukana toisistaan. Kiinnostavatko villasukat opiskelijoita?

– Kiinnostavat. Jos ne vetävät tuolla tennareilla talvipakkasissa, niin ihan varmasti laittavat villasukat jalkaan, Enovaara sanoo.

Yksi pointti on myös se, että lähes 40 prosenttia Herttoniemen toimipaikan opiskelijoista on maahanmuuttajataustaisia. Heillä ei välttämättä ole kaupungissa kattavia verkostoja, saati villasukkia neulovia mummoja.

Oppilaitoksen opiskelijat ovat muutenkin monenkirjava joukko. Ikähaitari on kuudestatoista yli kuuteenkymmeneen, ja opiskelijat puhuvat noin 160:ta eri kieltä.

– Porukka on heterogeenista. Olisi tärkeää, että jokainen löytäisi koululta jonkun tarttumapinnan, että tännehän on kiva tulla, Enovaara selittää.

Ja nyt siihen pyritään villasukkien voimin?

– Yhtenä uutena keinona, kyllä!

 

Villasukkakampanjaan on värvätty väkeä monelta taholta. Helpoimmin mukaan pääsee Facebookin Neulo nuorelle -ryhmän kautta. Sukkia tulee myös Herttoniemenrannan Martoilta, Matteuksenkirkon käsityöryhmältä ja Annankulman käsityöpiiriltä.

Annankulmassa sukkia ei kudota pelkästään opiskelijoille, vaan myös turvapaikanhakijoille. Annankulma on seurakunnan avoin olohuone, jota pyörittää diakoni Raija Laajanen. Villasukkakeräystä koordinoi Laajasen kanssa Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan kansainvälisen työn sihteeri Natasha Vaalgamaa.

– Meillä on tiivis kontakti Punavuoren vastaanottokeskukseen, ja kysyimme heiltä, mille olisi tarvetta, Vaalgamaa kertoo.

Vastaanottokeskuksesta vastattiin, että tavaraa ja vaatteita on tuotu riittämiin, mutta villasukille on aina käyttöä.

– Niitä meidän leidit joka tapauksessa tykkäävät tehdä, Vaalgamaa kertoo.

– Parempi on vastata siihen, mitä turvapaikanhakijat oikeasti tarvitsevat. Se on myös heidän kunnioittamistaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.