null Tee Pyhän Laurin piparikirkko

Tee Pyhän Laurin piparikirkko

Ennen joulua ehdit vielä leipoa piparkakkutalon. Tee Vantaan kaunein ja vanhin rakennus, Pyhän Laurin kirkko. Tässä on taikinan ohje ja vinkkejä piparikirkon valmistamiseen.

1. Taikina

Hyvästä piparitalotaikinasta on helppo kaulita levyjä ja palat paistuvat koviksi. Kirkko ei ole syötävänä täydellisintä pipariherkkua, mutta ohjeen runsaat mausteet tekevät siitä melko maistuvan.

Piparikirkkotaikina

250 g voita tai margariinia

5 dl sokeria

2 dl siirappia

2 dl vettä

8 tl kanelia

4 tl kardemummaa

3 tl neilikkaa

3 tl pomeranssinkuorta

1 tl inkivääriä

1 rkl soodaa

n. 850 g vehnäjauhoja

Sulata rasva kattilassa ja sekoita siihen sokeri, siirappi, mausteet ja viimeiseksi vesi. Sekoita sooda osaan jauhoista ja lisää ne vähän jäähtyneeseen seokseen. Sekoita loput jauhot vähitellen. Taikinan annetaan seistä jääkaapissa vähintään yön yli. Taikinaa on riittävästi Pyhän Laurin kirkkoon ja ylikin jää.

2. Palojen leipominen ja paistaminen

Ennen leipomista taikinan kannattaa antaa lämmetä useita tunteja huoneenlämmössä.

Melko ohueksi kaulitusta taikinasta leikataan veitsellä paperikaavojen mukaiset palat.

Ylijäävästä taikinasta voi tehdä kirkon ympärille puita ja eläimiä.

Palat lajitellaan pelleille koon mukaan, koska isoja paloja paistetaan huomattavasti kauemmin kuin pieniä. Palat paistetaan 175:ssä asteessa kauniin ruskeiksi.

3. Koristelu

Paistamisen jälkeen palat jätetään tasaisille pinnoille jäähtymään ja kovettumaan. Koristelun voi aloittaa aikaisintaan seuraavana päivänä. Seiniä voi koristella ennen liimaamista, sillä pystysuorien pintojen koristelu liimaamisen jälkeen on vaikeaa.

Koristekuorrutusta voi tehdä itse tomusokerista ja kananmunan valkuaisesta, mutta monen värisiä sokerista tehtyjä koristetahnoja saa myös kaupasta. Lisäksi koristeiksi voi ostaa pieniä kuulia, tähtiä ja karkkeja.

4. Liimaaminen

Seuraavana päivänä palat voi liimata. Ennen sitä kannattaa uunissa liikaa turvonneita liimattavia reunoja jyrsiä istuviksi kuorimaveitsellä tai terävällä kapealla veitsellä.

Sokeria sulatetaan isossa paistinpannussa miedolla lämmöllä. Toinen liimattavista paloista kastetaan reunastaan sulaan sokeriin, liitetään nopeasti yhteen toisen palan kanssa ja tuetaan hetken aikaa. Sokeri jähmettyy sekunneissa. Liimaamisessa on oltava tarkkana, sillä sula sokeri aiheuttaa käsille tippuessaan palovamman, eikä työ siksi sovi lapsille.

5. Loppu koristelu ja joulun odotus

Lopuksi koristelua voi täydentää, ja esimerkiksi katot on parasta koristella vasta nyt. Talvisen lumisilauksen antaa siivilällä kirkon päälle ripoteltu tomusokeri.

Sen jälkeen joulun odotusta maustaa tuoreen Pyhän Pipari-Laurin tuoksu. Kynttilöiden valo piparikirkon pihapiirissä kruunaa tunnelman.

Loppiaisena koittaa viimeinen yhteinen rituaali piparikirkon kanssa, surullinen mutta välttämätön talon purkaminen ja syöminen tai kompostoiminen.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.