Teini-iän päiväkirjatekstejä ääneen klubilla
Nuoruuden angstia. Moni meistä on vuodattanut aikoinaan päiväkirjalle ihastuksistaan ja ongelmistaan tyylillä, joka nyt nolottaa ja naurattaa. Kuva: Laura Gottleben

Nuoruuden angstia. Moni meistä on vuodattanut aikoinaan päiväkirjalle ihastuksistaan ja ongelmistaan tyylillä, joka nyt nolottaa ja naurattaa. Kuva: Laura Gottleben

Teini-iän päiväkirjatekstejä ääneen klubilla

Kulttuuritehdas Korjaamon ohjelmassa on 6.12. kello 20 Päiväkirjaklubi, jossa ihmiset lukevat lavalla nuoruuden kirjoituksiaan. Miksi klubi järjestetään, tuottaja Eeva Vekki?

– Olen järjestämässä iltaa koomikko Risto Koo Järvisen ja elokuvantekijä Jenni Toivoniemen kanssa. Uskomme, että illasta tulee hauska ja mielenkiintoinen, kun ihmiset lukevat omia teiniaikaisia päiväkirjojaan, kirjeitään ja kouluaineitaan. Ne tuntuvat usein jälkikäteen kuultuna noloilta, mutta toisaalta on armollista ja lohdullista ajatella, että minustakin tuli kaikesta nuoruuden ahdistuksesta huolimatta ihminen. Kun välissä on aikaa, voi katsoa itseään ikään kuin ulkopuolelta ja miettiä, miten on voinut kirjoittaa 16-vuotiaana jotain tällaista.

Mistä ajatus klubiin tuli?

– Risto Koo Järvinen kertoi minulle amerikkalaisesta Mortified Nation -dokumentista. Kun näin sen, sanoin heti, että olisi siistiä tehdä jotain vastaavaa. Dokumentissa yleisö nauraa esiintyjien jutuille, ja välillä on myös myötähäpeää kuvastavaa hiljaisuutta, mutta kaikki tapahtuu hyvässä hengessä. Jenkeissä ilmiö lähti liikkeelle pienistä ympyröistä, mutta nyt näitä tilaisuuksia järjestetään siellä isoissa teattereissa.

Miten ihmisiä on saatu mukaan tekstiensä lukijoiksi?

– Nyt on tullut jo muutamia yhteydenottoja, mutta vielä mahtuu mukaan. Vaikka klubilla esiinnytään lavalla yleisön edessä, mitään esiintymiskokemusta ei vaadita ja jokainen voi olla oma itsensä. Valitsemme etukäteen tekstit ja treenaamme esiintymistä. Jos ei uskalla tällä kertaa lähteä mukaan, voi tulla katsomaan klubille meininkiä. Tarkoituksena on, että päiväkirjaklubeja olisi jatkossakin.

Marjo Kytöharju
Yhteydenotot:
paivakirjaklubi@gmail.com

Jaa tämä artikkeli: