null Tekniset apuvälineet tuovat turvaa kotioloihin

Tellervo Immosen keittiössä on lavuaari siirretty alemmalle tasolle, jolloin hän pystyy työskentelemään sen ääressä kurkottelematta.

Tellervo Immosen keittiössä on lavuaari siirretty alemmalle tasolle, jolloin hän pystyy työskentelemään sen ääressä kurkottelematta.

Tekniset apuvälineet tuovat turvaa kotioloihin

Vanhus tai liikuntarajoitteinen voi asua kotona yhä kauemmin, jos hän turvautuu uusiin teknisiin keksintöihin.

Töölöläisen Tellervo Immosen asunnosta kynnykset on poistettu ja ovista mahtuu kulkemaan sähkökäyttöisellä työtuolilla. Kyynärsauvoihin tukeutuen hän pystyy kävelemään vain noin 300 metriä kerrallaan.

Kaupungilla Immonen hoitaa asiat sähkömopolla, jolle on paikka taloyhtiön autotallissa. Kuudennessa kerroksessa olevaan asuntoon vie hissi. Kerran se oli rikki, ja laskeutuminen alakertaan kesti liki puoli tuntia.

Immosen keittiötöitä helpottavat alemmalle tasolle siirretyt lavuaari ja hella, joiden ääressä työskentely käy kurkottelematta, istuen. Vedettävät laatikostot aukeavat ja sulkeutuvat kevyesti. Juomapullojen ja säilyketölkkien avaamiseen hän tarvitsee erikoisvälineitä.

Immonen jakaa asunnon kaksossisarensa kanssa. Kun he viisi vuotta sitten muuttivat huoneistoon, amme purettiin ja tilalle tuli suihku, sen alle pesutuoli ja tukikahvat. Lattia on erikoispinnoitetta, jonka pitävyyttä Immonen kiittää samalla ihmetellen, miksi sitä ei käytetä uimahallien ja saunojen tiloissa, joissa aina saa pelätä kaatuvansa.

Sihteerintöitä vapaaehtoisena

Tellervo Immonen joutui vuonna 1989 jättämään osastosihteerin työn Naistenklinikalla, mikä tapahtui kolme vuotta sen jälkeen, kun hänellä diagnosoitiin ääreishermostoa vaurioittava HMSN-sairaus. Sairaus on heikentänyt raajojen lihaksistoa, ja takana on 37 leikkausta, viimeksi polven keinonivelleikkaus helmikuussa.

– Asiantuntijatkaan eivät osaa sanoa, mikä on ennuste, 54-vuotias Immonen kertoo. Hän käy kuntoutuksessa kahdesti viikossa ja saa henkistä tukea vertaistukiryhmässä.

Toimiva koti -näyttely esittelee uusia turvaratkaisuja

Ratkaisuja muun muassa vanhusten, liikuntarajoitteisten ja dementikkojen asumiseen tarjoaa kaupungin Toimiva koti -näyttely, joka uusiutuu uusien innovaatioiden myötä.

On kylpyamme, johon pääsee siirrettävän seinän ansiosta turvallisesti lattiatasosta. On hälyttimiä, jotka kertovat, milloin hellan levy on jäänyt päälle. On rannehälyttimiä, kännykkään liitettäviä liikkumattomuusilmaisimia, kaiutinpuhelimia ja järjestelmiä, joiden avulla omaiset voivat valvoa kotona asuvan ikäihmisen liikkeitä tietokoneyhteydellä miten kaukaa tahansa.

Toimiva koti -näyttelyssä, Käpyläntie 13, on avoinna tiistaista perjantaihin kello 10–16. Heinäkuussa se on suljettu. Lisätietoa löytyy osoitteesta www.toimivakoti.fi.

Vertaistukiryhmässä Immonen kertoo olevan useita, jotka sama sairaus on kymmenessä vuodessa vienyt häntä huonompaan kuntoon. Hän toteaa itse vielä sinnittelevänsä. Sairaseläkkeelle jäätyään hän on työskennellyt kaksi päivää viikossa seurakuntansa vapaaehtoisena sihteerinä. Työskentely tietokoneella sujuu, joskin sormet menevät usein tunnottomiksi.
Yhteydenpitoa tietokoneella

Kustaankartanon vanhustenkeskuksen Kuntokartanon studiossa fysioterapeutti tervehtii asiakkaitaan, jotka kuulevat ja näkevät ohjaajansa kodeissaan näyttöruutujen ääressä, kuten myös ohjaaja heidät. Asiakkaat hallitsevat laitteitaan ruudulta kosketusnäytöillä.

Interaktiivisella palvelulla pidetään yhteyttä Kuntokartanosta kotiutuneisiin, tuttuihin asiakkaisiin. Videoneuvottelutekniikalla hoituvat myös keskusteluryhmät sekä geriatrin ja papin kysymys- ja vastaustuokiot kotona, äänen ja kuvan kera, tässä ja nyt.

Fysioterapeutti puhuttelee asiakkaita etunimillä, samoin asiakkaat häntä. Tällä erää ryhmässä on 15 asiakasta, joiden keski-ikä on 84 vuotta, valtaosa naisia. Laitteet ovat asiakkaiden käytössä kuusi kuukautta kerrallaan.

– Kenelläkään ei ole kokemusta tietokoneista, mutta kaikki ovat oppineet laitteiden käytön kahdella kuntoutusjaksolla ja myöhemmin kotona tapahtuvalla harjoittelulla, kertovat sairaanhoitaja Marja Lehtinen-Fraser ja fysioterapeutti Riitta Vesterinen.

Asiakkaan tarpeet huomioon

Kustaankartanon innovaatio- ja kehittämishanke InnoKusti käynnistyi 2006. Sitä laajentanut videoneuvottelutekniikalla toteutettu IITA (Interaktiivisuudesta itsenäisyyttä ja toimintakykyä arkeen) alkoi vuosi sitten. Syksyyn 2010 saakka jatkuvassa projektissa testataan laitteiden käytettävyyttä ja vaikuttavuutta. Asiakas on aina se, joka avaa yhteyden, joten videoyhteys ei loukkaa yksityisyyttä.

IITA on ikkuna ulkomaailmaan. Se on kognitiivisen ja motorisen toiminnan vireyttäjä, turvaverkko siinä kuin sähköanturein varustettu matto. Systeemi tiedottaa, milloin vanhus astuu vuoteesta tai liikkuu käytävillä.

– Lähtökohtana ovat eettinen ja asiakaslähtöinen hoitotyö, yksilön tarpeet ja voimavarat, toteaa projektiassistentti Camilla Lönnqvist.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.