null Tekstaritupu opastaa kouluikäisiä

Hämmentäviä kysymyksiä. Kasvuikäiset kaipaavat tietoa aikuiselta, onko heidän kehityksensä normaalia. Kuva: Mikko Martikainen

Hämmentäviä kysymyksiä. Kasvuikäiset kaipaavat tietoa aikuiselta, onko heidän kehityksensä normaalia. Kuva: Mikko Martikainen

Tekstaritupu opastaa kouluikäisiä

Lapset lähettävät tekstiviestipalveluun kysymyksiä, joita olisi vaikea kysyä kasvotusten.

Hei! Ihastumisen tunne on mukava asia elämässä. Aina ei ole helppoa ottaa selville miten vastapuoli asiaan suhtautuu. Kysymisen sijasta voi antaa ajan kulua ja ihastumisen lisäksi tarvitaan annos ystävyyttä ja sitä voi mainiosti rakentaa yhteisellä tekemisellä, aloittaa seurakunnan työntekijä vastauksensa koululaisen tekstiviestiin.

Lapset ja nuoret lähettävät Helsingissä Tekstaritupu-palveluun vuosittain noin tuhat kysymystä. Niihin vastaavat päivystysrinkiin kuuluvat nuorisotyöntekijät ja papit. Palvelun nimi on lyhennetty sanasta tekstiviestitukipuhelin.

– Kysyjät ja vastaajat ovat anonyymejä toisilleen. Tänä syksynä koululaisille aukeaa myös chat-keskustelu, kertoo Tiina Kinnunen Helsingin seurakuntayhtymän erityisnuorisotyönkeskus Snellusta.

Helsingin seurakunnissa kehitetty Tekstaritupu on levinnyt kymmeneen seurakuntaan eri puolille Suomea. Chat-keskustelua lapset voivat käydä valtakunnallisella Nettitupu-sivustolla osoitteessa www.nettitupu.net etukäteen määritettyinä aikoina.  Siellä on aikuinen mukana vastaamassa.

– Aina lapsella ei ole muuten aikuista, jolta kehtaisi kysyä omista asioista. Esimerkiksi pojilla ei välttämättä ole miehen malleja, joilta voisi kysyä seksistä, sanoo Nettitupua kehittämässä ollut nuorisotyöntekijä Kaapo Kosonen Tampereelta.

Nettitupuun on rakenteilla kysymys-vastauspalsta, jota voi lukea chatin kiinni ollessakin. Aikaisemminkin lapset ovat voineet lähettää www.tekstaritupu.net -sivuston kautta sähköpostikysymyksiä. Viimeksi mainitulta sivulta näkee myös eri kaupunkien tekstiviestipalvelujen numerot.

 

Koululaiset eivät kysele niinkään maailman katastrofeista, vaan heitä hämmentää, mitä omassa kehossa ja mielessä tapahtuu. Tupulta tiedustellaan fyysiseen kasvuun liittyvistä asioista, kuten vaikkapa sukupuolielinten kehittymisestä tai kuukautisista. Myös mielialaan liittyvät asiat, ystävyyssuhteet, perheen ihmissuhteet, seurustelun aloittaminen ja koulukiusaaminen mietityttävät lapsia ja nuoria. Uskonasioista kysytään jonkin verran.

– Tupuun mahtuu kaikkea sitä elämää, mitä Suomessa eletään. Palvelun kautta lapsi on voinut saada apua vakaviinkin tilanteisiin, Kinnunen toteaa.

Palautteen mukaan tytöt ja pojat ovat uskaltaneet esittää Tupulle kysymyksiä, joita olisi vaikeaa kysyä kasvokkain aikuiselta. ”Tupussa on parasta, että se ottaa mut tosissaan”, on joku kysyjä iloinnut.

Tekstaritupu starttasi erityisnuorisotyöntekijä Mare Kinasen aloitteesta vuonna 2004. Hän oli Vartiokylän seurakunnan nuorisotyöntekijänä työskennellessään huomannut, että koululaiset ottivat häneen mielellään yhteyttä tekstiviestitse.

– Vastailin kaikenlaisiin kysymyksiin ja aloin pohtia, olisiko tämäntyyppiselle palvelulle tarvetta, nykyisin Snellun johtavana erityisnuorisotyöntekijänä työskentelevä Kinanen kertoo.

Siirryttyään Snelluun töihin hän alkoi aktiivisesti luoda Tekstaritupua. Se toimii koulupäivisin, eli pitää lomaa silloin kuin koululaisetkin. Tupu vastailee kysymyksiin noin vuorokauden kuluessa.

Joskus vastaaja saattaa ehdottaa, että kysyjä menisi juttelemaan jollekulle aikuiselle, kuten opettajalle, terveydenhoitajalle, oman seurakunnan nuorisotyöntekijöille tai vaikkapa Snellun työntekijälle.

Tekstaritupun lisäksi kasvuikäisten auttavia palveluja ovat muun muassa Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelin ja netti, kaupungin ylläpitämä Verkkoterkkarit sekä Väestöliiton verkkopalvelu ja Poikien puhelin.

Noora Melaanvuo

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.