null Teltta kokoaa muistot Korson kirkosta

Inka Karekallas ja Hanna Toivaala suunnittelevat Aistien tilaa. Seurakuntalaisen tekemä pienoismalli kuvaa alkuperäistä kirkkosalia.

Inka Karekallas ja Hanna Toivaala suunnittelevat Aistien tilaa. Seurakuntalaisen tekemä pienoismalli kuvaa alkuperäistä kirkkosalia.

Teltta kokoaa muistot Korson kirkosta

Aistien tila vie puolen vuosisadan aikamatkalle.

Korson kirkko täyttää 50 vuotta. Sen kunniaksi seurakuntalaiset pääsevät kokemaan kirkkonsa historiaa kaikilla aisteillaan. Menneisyyteen kuljettaa Kirkon kulmaan nouseva Aistien tila -teltta.

— Tarkoituksena on saavuttaa kirkon historiallinen henki, kertoo telttaa tehnyt sosionomiopiskelija Inka Karekallas.

Historiaa katsoen ja kuunnellen

Aistien tilaan on koottu runsaasti esineistöä ja valokuvia. Musiikki ja värivalot täydellistävät tunnelman. Yksi erikoisimmista näyttelyesineistä on erään seurakuntalaisen tekemä Korson vanhan kirkkosalin pienoismalli. Miniatyyrisaarnastuolissa seisova pikkuinen pappi tuntuu puhuvan suureen ääneen.

Teltta on osa Laurea-ammattikorkeakoulun Aistien-projektia, jossa on tarkoitus luoda moniaistisia tiloja. Siis mitä?

— Moniaistinen tila on menetelmä, jolla pyritään antamaan voimauttavia kokemuksia katsojille. Tarkoitus on, että tiloissa voi kuulla, nähdä, tuntea, haistaa ja maistaa, Karekallas avaa.

Moniaistisia tiloja voi käyttää esimerkiksi rentoutukseen tai, kuten Korsossa, muistelemiseen. Tekijät haastattelivat telttaa varten työntekijöitä ja seurakuntalaisia.

— Kun ihmiset pääsivät muistelemaan, ei loppua tullut. Eräskin mies kertoi, kuinka hänen veljensä oli soittanut vanhoja urkuja ylhäällä lehterillä. Sieltä hän oli huudellut papeille ja muille alhaalla liikkuville. Sellaisia pieniä jäyniä, Inka Karekallas kertoo.

Karekallaksella on vanhana korsolaisena itselläänkin muistoja kirkosta. Tiiveimmin hän vietti aikaa kirkolla rippikoulu- ja partiovuosina. Näyttelymateriaalista Inka Karekallaksen mieleen jäivät erityisesti vanhoista valokuvista noussut 1950-luvun Korson ajankuva juoksukilpailuineen ja konfirmaatioineen.

Hoosianna kruunaa juhlan

Korson kirkon historia alkaa jo vuodesta 1926, jolloin alueelle perustettiin rukoushuoneyhdistys. Vähintään yhtä kauan eli haave omasta kirkosta. Unelma toteutui ensimmäisenä adventtisunnuntaina 1962, kun piispa Martti Simojoki vihki kirkon käyttöön.

Kirkon suunnittelija Olli Mäki halusi luoda tilan, jossa tuntuisi näkymätön valo. Sitä hän toi kirkkosaliin seinän ikkunoista, joista valo hohti alttarin ristiin. Kirkon sisätilat uudistettiin vuonna 2001. Silloin alttari siirrettiin valoseinän eteen.

Korson kirkon juhlavuoden messussa sunnuntaina 2.12. kaikuu Hoosianna. Messussa saarnaa vs. kirkkoherra Kimmo Saares.

Monipuolisesta musiikista vastaavat kanttorit Martti Sirviö ja Ursula Hynninen sekä Mikkolan koulun musiikkiluokka, Lumon puhaltajat, Korson Mieslaulajat, Korson Seurakuntakuoro ja jousiyhtye Jouheva. Messun jälkeen voi antautua retrogospelille, muun muassa punaisen veisukirjan klassikoille.

Aistien tila on auki Kirkon kulmassa. Sinne voi myös jättää oman kirkkomuistonsa, esimerkiksi valokuvan, tekstin tai esineen.

Juhlavuoden messu su 2.12. klo 10 Korson kirkossa. Aistien tila Kirkon kulmassa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.