null Tenavia muistetaan Päivälehden museossa

Tenavia muistetaan Päivälehden museossa

Päivälehden museossa avataan 15.5. näyttely Hyvä tavaton sen kunniaksi, että Tenavat-sarjakuva on tänä vuonna ilmestynyt Suomessa 50 vuotta.

Amerikkalaisen Charles Schulzin luoma Peanuts-sarjakuva alkoi ilmestyä Ilta-Sanomissa ja Viikkosanomissa 30.10.1959.

Suomalaisen asun Peanuts-sarjakuvalle antoi sarjan ensimmäinen kääntäjä Sanoma Oy:n talouspäällikkö Juhana Perkki. Sanoma ei kuitenkaan ollut ensimmäinen Peanutsin julkaisija Suomessa. Kuva ja Sana on kristillinen kustantaja, jonka Lasten Kuvalehti julkaisi jo vuonna 1958 Schulzin sarjakuvaa. Sen nimi oli silloin Pirkko ja Pekka. Muistan Lasten Kuvalehden kansakoulusta, mutta sarjakuva ei silloin tehnyt mitään vaikutusta.

Oma Tenavat-innostukseni alkoi vasta, kun Jaska Jokunen kiitti aamiasmurofirmaa tarjouksesta saada sata tinasotilasta. Jaska halusi sotilaiden sijaan sarjan rauhanajan siviilihenkilöitä. Se sopi alkavan 1960-luvun henkeen.

Tenavat löi itsensä läpi koko maailmassa. Lukijan oli helppo samaistua Jaska Jokuseen, olipa kyse pesäpallosta tai pienen punatukkaisen tytön suosiosta. Hän eli mukana, kun Eppu turvautui riepuunsa tai Ressu taisteli taivaalla Punaisen Paronin kanssa. Tellu yhdistyi aikakauden nousevaan feminismiin.

Tenavat pääsi arvostettujen lehtien kansiin. Heistä tehtiin TV-sarja ja elokuvia. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa antoi astronauttien nimetä Kuun kiertäneen Apollo 10:n komentoaluksen Jaska Jokuseksi. Kuualus sai nimen Ressu. Helsingin Kaupunginteatteri puuhasi Tenavista näytelmää, jossa Vesa-Matti Loirin piti esittää Ressua.

Charles Schulz oli syvästi uskonnollinen ja käsitteli Tenavat-sarjassa uskonnollisia teemoja, minkä teologit huomasivat. Robert Short kirjoitti aiheesta kirjan Tenavat totuuden tiellä. Suomessa Maunu Sinnemäki kirjoitti Tenavien uskonnollisuudesta otsikolla “Evankeliumi Tenavien mukaan”. Siinä hän kutsui Schulzia kristilliseksi julistajaksi. Sinnemäen mukaan Tenavat voi olla Raamatun tarkoittamaa virvoittavaa vettä, jota ihminen kaipaa.

Jotkut ovat vetäneet herneen nenäänsä Tenavien uskonnollisuudesta. Itse pidän Tenavat-sarjaa enemmän filosofisena kuin uskonnollisena. Tässä yksi Jaska Jokusen elämänviisaus: “Kateus on ominaisuus, joka pilaa miellyttävänkin luonteen.”

Charles Schulz kuoli vuona 2000.  Hänen muistonsa elää Tenavien uusintajulkaisuissa uusien lukijapolvien iloksi.

Päivälehden museo, Ludviginkatu 2–4. Avoinna ti–su 11–17. Vapaa pääsy.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.