null Teologeja on liikaa

Puheenvuorot

Teologeja on liikaa

Helsingin yliopistosta valmistuu vuosittain huima määrä teologian maistereita, jotka joutuvat pettymään työnhaussa: pappisvihkimyksiä on nykypäivänä vaikea saada. Kaikille ei riitä edes koulutukseen sisältyvää pakollista harjoittelupaikkaa seurakunnassa. Pappisvihkimystään odottavat maisterit työskentelevät toimistosihteereinä, entisissä ammateissaan tai toimivat vapaaehtoisina ehtoollisavustajina.

Tiedekunnassa lohdutellaan, että teologit työllistyvät myös muille aloille kuin kirkkoon. Lohduttaako tämä ihmistä, jolla on kutsumus juuri papiksi? Miksi kouluttaa lisää ihmisiä työtehtäviin, joihin on jo huomattava määrä hakijoita muiltakin aloilta? Mistä lähtien kuolleiden kielten osaaminen on ollut valttia yritysmaailmassa?

Hollannissa kaksi kolmasosaa katolisista kirkoista suljetaan lähivuosina. Moni kirkko on muutettu skeittiparkiksi tai kirjakaupaksi. Saksassa satoja kirkkoja on jo suljettu, ja tahti vain kiihtyy tulevaisuudessa. Siellä kristinuskosta tulee vähemmistöuskonto 20 vuodessa. Suomi seuraa perässä. Ilmiöön on reagoitu jo seurakunnissa; monella seurakunnalla onkin rekrytointikielto. On aiheellista kysyä: miksi kouluttaa ihmisiä alalle, joka on kuolemassa?

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.