null Teologikoulutus ei ole turhaa

Puheenvuorot

Teologikoulutus ei ole turhaa

Nimimerkki Tuleva työtön teologi (K&k 18.11.) otti terävästi kantaa teologien työttömyyteen ja koulutustarpeeseen. Nimimerkin kokemukset saavat vahvistusta tilastoista. Teologien työllisyystilanne on neljän viime vuoden aikana heikentynyt huomattavasti, sillä teologien työttömyys on yli kaksinkertaistunut. Hätäisempi voisi tehdä saman päätelmän kuin nimimerkki, ajatellen koko alan olevan kuolemassa ja täten turha. Yksittäistä tilastoa ei tule irrottaa asiayhteydestä. Erityisesti teologeille "kontekstiin sitomisen" pitäisi olla tuttua.

Korkeasti koulutettujen työttömyys on kasvanut likipitäen kaikilla aloilla, kuten työttömyys muutenkin. Yleinen työttömyysprosentti on kaksinkertainen teologeihin verrattuna, ja korkeasti koulutettujen työttömyyskin on korkeampi. Tilastot näyttävät myös sen, että työttömyys painottuu juuri työuran alkuvaiheeseen. Pappisliiton jäsenrekisteristä käy ilmi, että pappien työttömyys on puolet teologien yleisestä työttömyysasteesta. Teologit eivät siis ole korkeasti koulutettujen ammattiryhmistä mitenkään keskimääräistä huonommassa asemassa, päinvastoin.

Uskonnot ja uskonnollisuus eivät ole maailmasta mihinkään katoamassa. Päinvastoin entistä monikulttuurisemmassa yhteiskunnassa maailmankatsomukselliset eroavaisuudet ja niiden ymmärtäminen ovat arkipäivää. Tämän alueen ammattilaisten tarve ei tule poistumaan, vaikka olosuhteet muuttuisivat. Huhut alamme kuolemasta ovat siis vahvasti liioiteltuja

Vesa Engström
Asiantuntija
Koulutuspolitikka
Kirkon Akateemiset AKI ry

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.