null Teologin kuvitelmat

Vanha testamentti inspiroi. Maarit Kolsin puhuttelevimpiin maalauksiin kuuluu Hagar ja Ismael autiomaassa.

Vanha testamentti inspiroi. Maarit Kolsin puhuttelevimpiin maalauksiin kuuluu Hagar ja Ismael autiomaassa.

Teologin kuvitelmat

Taiteilija Maarit Kolsi löysi Vanhasta testamentista kiehtovan maailman.

Tuomiokirkon kryptassa voi tutustua elokuussa helsinkiläisen Maarit Kolsin värejä hehkuviin Raamattu-aiheisiin maalauksiin. Taiteilija tuntee teoksen tavallista paremmin, sillä hän opiskelee Helsingin yliopistossa teologiaa pääaineenaan Vanhan testamentin eksegetiikka eli tieteellinen raamatuntutkimus.

– Minua kiehtoo Vanha testamentti enemmän kuin Uusi testamentti, koska se on aihekirjoltaan laajempi ja sisältää paljon tämänkin ajan ihmisiä koskettavia tarinoita ja tunteita.

Näyttelyn nimellä Kuvitelmia Vanhasta testamentista Kolsi haluaa korostaa sitä, että kyse on tekijän omista näkemyksistä. Hän ei ole pyrkinyt kuvittamaan historiaa vaan on liittänyt tarinat nykypäivään.

– Minusta Raamattua ei voi tulkita kirjaimellisesti, ja jokaisella aikakaudella teosta tulkitaan omalla tavalla. Esimerkiksi 1500-luvun suuret taiteilijat Michelangelo ja Caravaggio kuvasivat Raamatun kertomuksia oman aikakautensa lähtökohdista, hän sanoo.

– Teologian opiskelu on vuosien mittaan lisännyt ja syventänyt tietämystäni. Se on avannut uusia yllättäviä ikkunoita ja ulottuvuuksia.

 

Taiteilijaa kiehtovat Vanhassa testamentissa erityisesti luomiskertomus ja Laulujen laulu.

– Voiko naisen ja miehen välisestä rakkaudesta kirjoittaa kauniimmin kuin Laulujen laulussa, hän kysyy.

Maalauksista tunnistaa tuttuja kertomuksia esimerkiksi Aatamista ja Eevasta, Nooan arkista ja Jobista. Lisäksi on tuntemattomampia aiheita, kuten Profeettojen näky, Leviatan ja Bileamin aasi. Mukana on myös sarja naismuotokuvia, joihin Maarit Kolsi sai innoituksen teologian tohtori Raija Sollamon Raamatun naisia -kirjasta.

 – Näyttelyä kannattaa kiertää siten, että miettii ensin, mitä Vanhan testamentin aihetta maalaus voisi kuvata. Sen jälkeen voi katsoa teosluettelosta, arvasiko oikein.

Kolsi on tyytyväinen, että sai ripustaa 41 työtään Tuomiokirkon upean tiiliholvisen kryptan seinille. Siellä on myös tarpeeksi tilaa isokokoisille teoksille.

– Kryptan miljöö korostaa osaltaan maalausten mystistä tunnelmaa. En halua selittää töitäni liikaa, vaan toivon katsojan kokevan niiden parissa erilaisia tunteita.

 

Pikkutytöstä lähtien piirtämistä harrastanut Maarit Kolsi alkoi paneutua maalaustaiteeseen vakavammin yli 15 vuotta sitten. Hän piti tuolloin ensimmäisen näyttelynsä ja liittyi Suomen taiteilijoihin.

– Maalasin aluksi muotokuvia ihmisistä ja eläimistä, mutta vähitellen aihepiiri laajeni. Kaksi vuotta sitten innostuin maalaamaan tauluja Raamatun aihepiiristä.

Viime talvena Kolsi joutui toden teolla etsimään aikaa maalaamiseen, sillä hän hoiti sairaalapastorin viransijaisuutta ja teki samalla gradua.

– Kun viransijaisuus loppui, aloin tehdä ympäri vuorokauden töitä näyttelyn eteen. Viimeiset työt ovat syntyneet tänä kesänä, hän kertoo loppukiristään.

Kolsi on pitänyt näyttelyitä suurin piirtein kahden vuoden välein. Kryptassa nähdään tähän mennessä hänen isoin näyttelynsä.  

 

Maarit Kolsin Kuvitelmia Vanhasta testamentista Café Kryptassa, Kirkkokatu 18, 29.8. saakka päivittäin kello 11–18. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Teksti Marjo Kytöharju
Kuva Esko Jämsä

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.