null Terapiassa: Ketuttaa paljon, mitä voin tehdä?

Hyvä elämä

Terapiassa: Ketuttaa paljon, mitä voin tehdä?

Vihan tunteiden hallitsemista voi oppia.

 

Pinnani palaa helposti pienistäkin asioista. Pahimmin otan kierroksia raha-asioista, sillä rahani riittävät vain juuri ja juuri. Minua kiehuttaa myös, kuinka tätä maata johdetaan ja se, että tänne tulee jatkuvasti turvapaikanhakijoita elätettäväksemme. Olen töissä, vaikka työttömyyttäkin olen joutunut kokemaan. Lähipiirissäni sanotaan, että minun pitäisi tehdä jotain vihalleni, mutta mitä?"
- Mikko
 

Mikon vihaisuus ja turhautuminen johtuvat käytännön tilanteen haastavuudesta. Taustalla ei ole muuta ongelmaa, joka kanavoituisi taloudellisiin kysymyksiin.
Pientä palkkaa ei ehkä voi muuttaa, mutta tilannetta voi koettaa ratkaista kouluttautumalla tai vaihtamalla työ- tai asuinpaikkaa.

Tunnetasolla apua voisi löytyä asenteen korjaamisesta. Jos tosiasioita ei pysty muuttamaan, voi muuttaa asennettaan ja siten myös tunteitaan. Yhä uudelleen ei kannata pettyä samoihin asioihin. Turhautumista esimerkiksi pakolaiskysymykseen voisi lievittää kirjoittamalla yleisönosastoon, jolloin voi sanoa ääneen omia tunteitaan.

Psykoterapeutit Iiro Leino ja Kristiina Silander Helsingin perheasiain neuvottelukeskuksesta toteavat, että voisit kokeilla myös seuraavia toimintatapoja:

1. Erottele toisistaan asiat, joille voit tehdä jotakin ja joille et mahda mitään. Etsi ratkaisua niihin asioihin, joihin voit vaikuttaa.

2. Luo tavoitteita niille asioille, joihin voit vaikuttaa. Pilko ongelmia osiin ja ota tehtäväksi joku riittävän pieni projekti, joka vie tekemisen suuntaan. Epätoivoinen mieli rauhoittuu usein tehdessä. Elä normaalia, itseä lähellä olevaa arkea. Kun mieli alkaa huolestua, palautta se siihen, mitä olit tekemässä.

3. Tarkastele ajatusten hyödyllisyyttä nyt ja pitkällä tähtäimellä. Jonkin ajatuksen kasvattaminen voi tuntua lohdulliselta nyt, mutta entä myöhemmin? Mitä se voi tarkoittaa itsetunnon säilymiselle?

4. Harjoittele ajatusten ja tunteiden nimeämistä niiden asioiden kohdalla, joille et mahda mitään. Kirjoita ajatuksesi ja tunteesi paperille. Turhautumisajatukset nousevat esiin helposti. Kuvittele ajatusten olevan kuin pilviä taivaalla, jotka tulevat ja menevät. Hyväksy ja nimeä ajatukset ja päästä niistä irti.

5. Vaihda näkökulmaa. Tarkastele ongelmaa mahdollisimman monelta kantilta. Tämä on usein helpompaa, kun keskustelee asiasta jonkun kanssa.

Lähetä oma kysymyksesi tästä! Askarruttaako ihmissuhdeongelmat tai oma vointi? Lähetä kysymys perheneuvojille, jotka antavat vinkkejä siitä, miten ongelmia voisi ratkoa. Vastaus julkaistaan Terapiassa-palstalla. Huom! Vinkit on tarkoitettu vain ensiavuksi. Älä jätä hakematta apua, jos siltä tuntuu. Kysymyksiä käsittelevät psykoterapeutit Iiro Leino ja Kristiina Silander Helsingin perheasiain neuvottelukeskuksesta.

Lue tästä muita Terapiassa-palstan kysymyksiä!

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.