null Terapiassa: Miten voisin hillitä itseäni riidan aikana?

Hyvä elämä

Terapiassa: Miten voisin hillitä itseäni riidan aikana?

Riidan kulkuun voi vaikuttaa monin eri tavoin.

 

Minä ja vaimoni riitelemme paljon. Pahin riidanaiheemme koskee sitä, pitäisikö meidän hankkia isompi asunto vai ei. Lisäksi riitelemme monista pienemmistä asioista. Riidat toistavat samaa kaavaa, joka päättyy vaimoni itkuun ja minun poistumiseen paikalta. Riitely ei johda mihinkään hyvään. Miten voisin oppia hillitsemään itseäni, etteivät tilanteet kärjisty turhaan?”
– Masa


Riita kulkee usein tuttua kehää. Jotta sen voisi katkaista, tulisi pystyä huomaamaan riidan merkit ennen kuin tunteet kiihtyvät. Samalla voi opetella uudenlaista toimintamallia riidan hillitsemiseksi. Riidan voi myös ajatella tilanteeksi, jossa molemmilla on oikeus olla eri mieltä asioista.

On hyvä harjoitella kertomaan oman näkemyksensä niin, että molemmat pystyvät olemaan paikalla ja ilmaisemaan hallitusti, milloin tilanne alkaa käydä itselle liian ahdistavaksi. Silloin voi varoittaa ennalta sovitus kumppaniaan, että kohta juodun poistumaan. Voisimmeko ottaa aikalisän, jotta voimme hieman rauhoittua?

Psykoterapeutit Iiro Leino ja Kristiina Silander Helsingin perheasiain neuvottelukeskuksesta toteavat, että voisit kokeilla esimerkiksi seuraavia toimintatapoja:

1. Tee toimintasuunnitelma. Tunnista riidan ensimmäiset merkit ja suunnittele, mitä teet seuraavalla kerralla toisin, kun huomaat kiihtyväsi. Nämä kiihtymisen merkit voivat olla ajatuksia, kehon tuntemuksia tai voimakkaita tunteita.

2. Ota vaikeiksi huomatut asiat esiin rauhallisella hetkellä. Tehkää sopimus, että aihetta jatketaan siihen asti kun ollaan ovat vielä kohtuullisen rauhallisia. Käsitelkää asiaa riittävän pieninä palasina.

3.  Nosta esiin kuvitteellinen Stop-merkki esimerkiksi kättä nostamalla, kun toivot asiassa aikalisää.

4. Toimi toisin riidan kestäessä esimerkiksi menemälle keittämään hetkeksi teetä tai ulos ottamaan happea. Kun tästä on sovittu etukäteen, kumpiaan ei tulkitse sitä hylkäämiseksi.

5. Tee kuunteluharjoitus: Kuuntele toista täysin keskeyttämättä 10 minuuttia ja kysy ymmärsitkö hänen ajatuksensa oikein. Vaihtakaa sitten osia. 

Lähetä oma kysymyksesi tästä! Askarruttaako ihmissuhdeongelmat tai oma vointi? Lähetä kysymys perheneuvojille, jotka antavat vinkkejä siitä, miten ongelmia voisi ratkoa. Vastaus julkaistaan Terapiassa-palstalla. Huom! Vinkit on tarkoitettu vain ensiavuksi. Älä jätä hakematta apua, jos siltä tuntuu. Kysymyksiä käsittelevät psykoterapeutit Iiro Leino ja Kristiina Silander Helsingin perheasiain neuvottelukeskuksesta.

Lue tästä muita Terapiassa-palstan kysymyksiä!

Lue tästä muita Terapiassa-palstan kysymyksiä!
Lue tästä muita Terapiassa-palstan kysymyksiä!
Lue tästä muita Terapiassa-palstan kysymyksiä!

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.