Kuva: Thinkstock
Terapiassa: Mustasukkaisuus riivaa, mitä voin tehdä?
Mustasukkaisuus voi johtua paitsi kumppanin epäluotettavuudesta myös omista epävarmuuden tunteista.
– Mervi
Mustasukkaisuus voi liittyä omaan epävarmuuteen siitä, että riittääkö ja kelpaako toiselle. Olenko vaarassa menettää hänet?
Kannattaa pohtia sitäkin, että mistä mustasukkaisuus on saanut alkunsa. Mustasukkaisuus voi liittyä myös omaan haluun ja kykyyn sitoutua. Jos ei ole itse täysin varma sitoutumisestaan ja kokee sen kielteisenä, voi projisoida oman epävarmuutensa kumppanin ominaisuudeksi. Silloin voi tiedostamattaan fantasioida uskottomuudesta, jota ei voi itselleen myöntää.
Psykoterapeutit Iiro Leino ja Kristiina Silander Helsingin perheasiain neuvottelukeskuksesta toteavat, että mustasukkaisuutta voisi lähestyä esimerkiksi näin:
1. Opettele havainnoimaan entistä paremmin mustasukkaisia ajatuksiasi sen sijaan, että tarkkailet asioita ajatuksistasi käsin. Opi erottelemalla ajatukset, tunteet ja kehon tuntemukset sanomalla ja huomaamalla kun ne tulevat: ajatus, tunne, kehon tuntemus. Silloin saat heti pientä etäisyyttä ajatuksiisi.
2. Nimeä ajatuksia ja tunteita. Kun ajatus tulee mieleen, totea mielessäsi: Minulla on ajatus, että en luota. Kun tunnistat tunteen, nimeä sekin: Minulla on epävarmuuden tunne.
3. Tarkastele, toistuuko jokin ajatus mielessäsi muita enemmän. Nimeä tuo ydinajatus, jonka pohjalta tarkastelet maailmaa. Tarkkaile, miltä se tuntuu. Milloin se on alkanut häiritä? Miten mieli on yrittänyt ratkaista sitä?
4. Arvioi ajatuksen hyödyllisyys. Mitä seuraa, jos uskon siihen? Vastaako ajatus arvojani tai parisuhteesi arvoja?
5. Palauta toiselle se, mitä hänelle kuuluu: vastuu huolehtia omalta osaltaan, että suhde on luotettavalla pohjalla.
Lähetä oma kysymyksesi tästä! Askarruttaako ihmissuhdeongelmat tai oma vointi? Lähetä kysymys perheneuvojille, jotka antavat vinkkejä siitä, miten ongelmia voisi ratkoa. Vastaus julkaistaan Terapiassa-palstalla. Huom! Vinkit on tarkoitettu vain ensiavuksi. Älä jätä hakematta apua, jos siltä tuntuu. Kysymyksiä käsittelevät psykoterapeutit Iiro Leino ja Kristiina Silander Helsingin perheasiain neuvottelukeskuksesta.
Lue tästä muita Terapiassa-palstan kysymyksiä!
Jaa tämä artikkeli: