null Terapiassa: Pitäisikö kylmä suhde katkaista?

Hyvä elämä

Terapiassa: Pitäisikö kylmä suhde katkaista?

Seurustelusuhteeni lopettaminen tuntuu ainoalta ulospääsyltä.

 

Mikään ei ole hänestä hyvin, mitä teen. Hän on kylmä ja etäinen väittäen sen johtuvan koetuista pettymyksistä. Olen yrittänyt ymmärtää mielenterveyteni uhallakin. Tehtäväkseni on langennut parantaa hänet rakkaudellani. Siihen en ole kuitenkaan pystynyt. Hän ei ole tehnyt mielestään mitään väärää. Lähentymiset tapahtuvat vain minun aloitteestani. Suhde on tainnut muuttua riippuvuudeksi. Mitä voin tehdä?"
– Raajarikko
 

On tärkeää pohtia, mitä haluaa parisuhteelta ja kertoa siitä kumppanille. On myös tärkeää selvittää, mitä toinen toivoo. Voivatko toiveeni toteutua tässä suhteessa? Jos eivät voi, olenko valmis luopumaan toiveesta? Vai suostunko suhteeseen, jossa toiveeni eivät tule kaikilta osin toteutumaan?

Luopuminen pelottaa ja parisuhteen päättyminen tuntuu usein epäonnistumiselta, vaikka se olisi itselle paras vaihtoehto. Tuttu tuntuu turvallisemmalta kuin tuntemattomaan siirtyminen, koska uutta ei vielä ole olemassa ja uusi syntyy hetki hetkeltä.

Psykoterapeutit Iiro Leino ja Kristiina Silander Helsingin perheasiain neuvottelukeskuksesta   ehdottavat, että voisit toimia esimerkiksi näin:

1. Kysy itseltäsi, oletko "kääntänyt viimeisenkin kiven"? Vaikeaa päätöstä tehdessä helpottaa tunne, että on tehnyt kaikkensa ja toiminut arvojensa mukaisesti. Ihmisarvoon kuuluu myös omien oikeuksien kunnioittaminen.

2. Puhu luottoystävälle asiasta. Ystävältä voi pyytää tukea päätöksessä pysymisessä, kun itse epäröi.

3. Irrottaudu symbolisesti suhteesta. Kirjoita puolisolle kirje. Vie esimerkiksi kivi rantaa merkiksi siitä, että suhde on päättynyt. Tee irrottautuminen näkyväksi, mikä mahdollistaa uuden syntymisen.

Lähetä oma kysymyksesi tästä! Askarruttaako ihmissuhdeongelmat tai oma vointi? Lähetä kysymys perheneuvojille, jotka antavat vinkkejä siitä, miten ongelmia voisi ratkoa. Vastaus julkaistaan Terapiassa-palstalla. Huom! Vinkit on tarkoitettu vain ensiavuksi. Älä jätä hakematta apua, jos siltä tuntuu. Kysymyksiä käsittelevät psykoterapeutit Iiro Leino ja Kristiina Silander Helsingin perheasiain neuvottelukeskuksesta.

Lue tästä muita palstan kysymyksiä!

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.