Terroristeillakin on vastuunsa

Terroristeillakin on vastuunsa

Väistyvä piispa Irja Askola kuulee terroriteoissa globaalin epäoikeudenmukaisuuden huudon (Helsingin Sanomat 21.6.2017). Helsingin eräiden kirkkoherrojen linja kansalaistottelemattomuuteen liittyvän laittomuuden hyväksymisessä näyttää nyt laajentuvan piispallisesti syyttömien murhaamisen ymmärtämiseen. Kun on paha olo ja neitsyet taivaassa odottavat.

Kirkon jäsenenä kohta 70 vuotta olleena minun on yhä vaikeampi tunnistaa kuuluvani yhteisöön, jonka eettinen koodi ei vastaa jo lapsuudenuskossa sisäistettyä käsitystä hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä.

Vapaamielisesti maailman menoa ja sen ilmiöitä tarkastelevana minua eivät vaivaa esimerkiksi esillä olleet tasa-arvokysymykset. Arvostan Kirkon Ulkomaanavun työtä. Mutta en arvosta hyvän ihmisen helppoa farisealaisuutta, jota kirkossakin on vähintään riittävästi.

Pahan tuomitseminen ja henkilökohtaisen vastuun vaatiminen on kristillisyyttä, myös suhtautumisessa terrorismiin. Globaalit ratkaisut syntyvät pitkäjänteisesti oikeilla hyvillä teoilla – ei löysillä puheilla.

Tapio Kiiskinen

kauppaneuvos

Jaa tämä artikkeli:

Kommentoi