Tervetullutta väriä Espooseen
Colourful Espoo -tapahtuma alkoi tutustumisella. Homajun Zahedi (kesk.) kiitää leikin pyörteissä.

Colourful Espoo -tapahtuma alkoi tutustumisella. Homajun Zahedi (kesk.) kiitää leikin pyörteissä.

Tervetullutta väriä Espooseen

Mustafa Mazin saapui Suomeen kuukausi sitten turvapaikanhakijana. Lauantaina hän jo toimi tulkkina Welcome to Colourful Espoo -tapahtumassa, joka keräsi yhteen erikielisiä ja -taustaisia ihmisiä.

Häly Olarin kappelissa Espoossa on niin huumaava, että seurakuntapastori Anna Poutiainen joutuu huutamaan tuolilla seisten saadakseen äänensä kuuluviin.

Käynnissä on Welcome to Colourful Espoo -tapahtuma, ja Poutiainen yrittää selvittää osallistujille seuraavan tutustumisleikin sääntöjä innokkaan puheensorinan yli.

”Musiikin soidessa liikutte vapaasti ympäri salia. Kun musiikki lakkaa, kerrotte lähimpänä seisovalle ihmiselle nimenne ja oudoimman asian Suomessa”, Poutiainen ohjeistaa.

Colourful Espoo on vakiinnuttanut asemansa osana Olarin seurakunnan monikulttuurista työtä, sillä toimintaa on järjestetty jo neljän vuoden ajan. Kokoontumisiin ovat tervetulleita kaikenikäiset suomalaiset ja ulkomaalaistaustaiset ihmiset, ja tarkoitus on viettää aikaa yhdessä rennosti toisiin tutustuen.

Nyt mukaan on kutsuttu ensimmäistä kertaa myös nuoria turvapaikanhakijoita.

”Täällä on ihmisiä aivan lapsista eläkeläisiin. Moni muualta tullut kaipaa perheyhteyttä, ja on kiva, että täällä on monenikäisiä ihmisiä”, Poutiainen toteaa.

Partiolippukunta Olarinmäen Samoojien Nina Järves, Emmi Sarkola, Aino Hokkanen ja Enni Ranta auttoivat muonituksessa. Mustafa Mazin tuli täyttämään lautasensa.

Yhteisöllisyys helpottaa sopeutumista

Vapaaehtoisina Colourful Espoossa pitkään toimineiden Anna Sysoevan ja Tsedey Gebremariamin mielestä suomalaisiin tutustuminen ja yhteiskuntaan sulautuminen on aluksi vaikeaa.

”Tällainen toiminta auttaa tutustumaan suomalaisiin ja löytämään itselleen yhteisön”, sanoo Etiopiasta Suomeen muuttanut Gebremariam.

Kotouttamisen ongelmat ovat nousseet tapetille Euroopan pakolaiskriisin vuoksi. Sisäministeriön arvion mukaan Suomeen saapuu tänä vuonna yhteensä 30 000–35 000 turvapaikanhakijaa.

Esimerkiksi työ- ja elinkeinoministeriö toivoo järjestöiltä, yrityksiltä ja yhteisöiltä ideoita kotouttamisen edistämiseksi.
 

Minulle kerrottiin, että ihmiset Suomessa ovat mukavia."
Mustafa Mazin

Jamila Hussein valikoi sirkusvälineistä itselleen vanteen.


Tulokas pääsi heti tulkin hommiin

Vaikka Colourful Espoo -tapahtumaa ei Poutiaisen mukaan ole ajateltu ensisijaisesti kotouttamisen keinona, on se erinomainen esimerkki siitä, miten ihmisten sopeutumista Suomeen voidaan edesauttaa.

Irakilainen Mustafa Mazin saapui Suomeen kuukausi sitten. Nyt hänellä on jo yllään violetti staff-paita, ja hän toimii arabian kielen tulkkina tapahtumassa.

”Tulin Turkin kautta. Minulle kerrottiin, että ihmiset Suomessa ovat mukavia. Tullessani en tuntenut täältä ketään”, englantia puhuva Mazin toteaa.

Hän toivoo voivansa jäädä Suomeen. Hän haluaisi aloittaa yliopisto-opinnot tekniikan alalla, mutta sitä ennen hän tahtoo opiskella suomea.

Iltapäivän mittaan päästiin tanssimaan ketjutanssia perinteisen ruotsalaisen melodian tahdissa. Ryhmäkodin ohjaaja Gloria Muluka-Wesseh osallistui tanssiin.

Sirkustemppuja tutustumisen lomassa

Colourful Espoon tapahtumissa toiminta on varsin vapaamuotoista. Tällä kertaa vuorossa on tutustumisleikkien jälkeen jotain erityistä: sirkusopettaja Nina Puls on tullut opettamaan temppuja erilaisilla sirkusvälineillä.

Järjestetyn ohjelman lisäksi erilaiset pelit Xboxista biljardiin ovat suosittua ajanvietettä.

Kaksi kuukautta sitten Suomeen tullut Abdi Mahmud tähtäilee biljardipalloa kulmapussiin.

”Halusin tulla tänne pelaamaan. Aion tulla uudestaankin”, hän uskoo.

Jaa tämä artikkeli: