Terveydenhuolto on tahdosta kiinni

Terveydenhuolto on tahdosta kiinni

Kiitos artikkelista Rahat tai terveys (K&k 11.12.2013). Siitä ilmeni hyvin nykyisten terveysolojemme tilanne. Haastattelussa Ilmo Keskimäki toteaa: ”kukaan ei ole päättänyt, että terveyskeskukset ajetaan alas”. Kyllä on päättänyt. Joka syksy kuntien ja kaupunkien valtuustot päättävät siitä, paljonko terveystoimen käyttöön annetaan varoja. Mitä vähemmän on käytettävissä rahaa, sitä heikommin pystytään terveyskeskuksissa toimimaan.

On vaikeaa ymmärtää, että vauraissakin kunnissa terveyskeskukset saavat tarpeeseen nähden liian niukasti varoja. Helsingissä joutuu odottamaan vuoroa terveyskeskuksen lääkärille noin neljä viikkoa, hammaslääkärille ja fysioterapeutille ties kuinka kauan. Toki kiireelliset tapaukset hoidetaan nopeasti, mutta tämä ei riitä.

Vähemmän kiireelliset potilaat ansaitsevat nopeampaa apua hekin. Ei sairaiden ihmisten kärsimyksiä voida vähätellä ja apua viivyttää. Eihän kukaan pyri terveyskeskukseen huvikseen. Odotusaikana voi potilaan tilanne huonontua ja tutkimuksiinkin kuluu aikaa. Potilaiden onkin kysyttävä Helsingin kaupungin suurimpien valtuustoryhmien valtuutetuilta, miten he voivat vuodesta toiseen ylläpitää näin ahdistavaa tilannetta Helsingin terveystoimessa.

Elsa Stenroos

Tämän lehden sivuilla 8–9 kerrotaan, kuinka odotusaikaa terveyskeskuslääkärille voi koettaa itse lyhentää.

Toimitus

Jaa tämä artikkeli: