null Testasimme: Miltä maistuu hävikkiruokalounas?

Waste to taste - ravintola tarjoaa ilmastoteon ja maittavan lounaan samalla lautasella.

Waste to taste - ravintola tarjoaa ilmastoteon ja maittavan lounaan samalla lautasella.

Testasimme: Miltä maistuu hävikkiruokalounas?

Hävikkiruokaravintolassa syöminen on muutakin kuin ravinnon hankkimista. Se on osallistumista hyviä asioita edistävään liikkeeseen.

https://www.youtube.com/watch?v=iAkKG2mko84

Hävikkiruokaa tarjoava Waste to taste sijaitsee väliaikaisesti Made in Kallio -työkollektiivin tiloissa eläväisellä Vaasankadulla, seksikauppojen ja kasvisravintoloiden välissä.

Ravintolassa on keskipäivällä vilkasta, mutta ahdasta ei tule. Tila on avara ja valoisa ja lastenrattaiden kanssa tulleetkin löytävät hyvin tilaa seurueelleen. Radio soi hiljaisella, sisustus on haalittu sieltä täältä. Kauniit kattovalaisimet ovat suunnittelijaopiskelijoiden lopputyö, osa pöydistä on hankkeen aktiivien omia, astiat on vuokrattu.

Pääruokavaihtoehtoja on kolme: kasvispata, kanapata ja skagen-leipä. Kymmenen euron lounaaseen kuuluu alkusalaatti, pääruoka ja kahvi tai tee sekä jälkiruoka, joka tällä kertaa on hedelmäsekoitus tuoreista hedelmistä.
 

Ammattitaitoa vaaditaan, kun joka päivä annokset on keksittävä aamun aikana siitä, mitä kulloinkin saadaan."


Salaatti on rapeaa, mutta kaipaa kastiketta. Tomaatit ovat ikävä kyllä herkkiä vanhenemiselle ja pehmenneet palat jäävätkin lautaselle. Niin käy alkusalaattien kanssa helposti tavallisissakin lounasravintoloissa. Mietin, miten noloa on jättää haaskausta vastustavassa ravintolassa tähteitä lautaselle.

Pääruoan kanssa tarjoillaan yllätyksenä yrttilimsaa, jossa parasta ennen -päiväys on ajankohtainen. Tarjoilija selittää kärsivällisesti, ettei se merkitse pilaantumispäivää.

Kasvispata on pikemminkin lämmin salaatti. Parsatankojen ja juuresten päällä on pestoa ja paistettua brie-juustoa. Lautaselle on paahdettu myös ruisleipää. Annos on hyvä, vaikkei yhtään patamainen. Jokainen palanen maistuu tuoreelta ja hyvältä, ja ruokaillessa tulee ajatelleeksi hyviä asioita. Hyvä mieli tulee jo katsellessa sopivan napakkaa, suolavedessä keitettyä parsatankoa haarukassaan ja miettiessä, että syömällä se pelastuu muuttumasta jätteeksi ennen aikojaan. Ja mikä parasta samasta viljelyerästä jokunen nippu päätyy ehkä ruokajakelun kautta ihmiselle, jolla ei ole varaa maksaa kymppiä lounaasta.
 

Lounas tuntuu myös kansalaisvaikuttamiselta."


Pyydämme hankkeen vetäjän, Johanna Kohvakan tiskin takaa istumaan pöytäämme. Hän kertoo, että 90 prosenttia Waste to taste -auton keräämästä ruoasta jaetaan ruoka-apuna eteenpäin.

Kymppi tuntuu melko kalliilta, kun kyseessä ei ole liiketoiminta. Mutta se unohtuu pian, koska lounas tuntuu myös kansalaisvaikuttamiselta.

Waste to tasten takana on yhdistys ja hanke, joka pyrkii vähentämään ruoan tuhlaamista, jakamaan elintarvikkeita tarvitseville sekä työllistämään ravintolaan ja logistiikkaan eri syistä syrjäytymisvaarassa olevia tai vaikeasti työllistyviä. Heille myös opetetaan työnhaun perustaitoja. Hankkeessa työskentelee EU-varoin palkattu sosiaaliohjaaja ja hankepäällikkö.

Waste to taste - ravintola tarjoaa ilmastoteon ja maittavan lounaan samalla lautasella.

Autot vievät raaka-aineita asukastiloihin, yhteisötiloihin ja diakoniakeskuksiin. Ravintola ei tuota voittoa, vaan lounaan hinnalla maksetaan palkkoja ja tilavuokraa sekä logistiikkakuluja. Pieniä ostoksia keittiötä varten tehdään tukkukaupan alelaareista.

Kohvakka korostaa, että ruokaa valmistamaan palkattiin ammattilaiskokit. Ammattitaitoa siinä vaaditaankin, kun joka päivä annokset on keksittävä aamun aikana siitä, mitä kulloinkin saadaan. Tavoitteena on joka päivä myös kasvis- ja lihavaihtoehto. Annokset kootaan paikan päällä, mutta keittiö on lainakäytössä, sillä Vaasankadulla ei ole edes suurta tiskikonetta. Ravintola etsii uusia tiloja, koska Vaasankadun yhteisötilaan on tulossa seuraava pop up -yrittäjä.

Jatkamme kahvilla. Se tarjoillaan tassikupeista ja on erityisen hyvänmakuista. Ikkunan taakse ajaa suuri pakettiauto ja takaovet avataan. Kokit kantavat ravintolan läpi painavia banaanilaatikoita toisensa perään. Niistä pilkistää vihanneksia, ainakin salaatinkeriä näkyy olevan. Kohvakan mukaan kerätyn ruoan joukossa on paljon ulkonäkövirheellisiä, jotka eivät mene kaupaksi, esimerkiksi käyriä kurkkuja.

Hävikkiruokaravintolassa syöminen on muutakin kuin ravinnon hankkimista. Se on osallistumista hyviä asioita edistävään liikkeeseen. Illalla kotona nahistuneita tomaattejakin katselee uusin silmin. Ehkä niistä pitäisi keittää jotain hyvää ennen kuin on liian myöhäistä.

Waste to taste, Vaasankatu 14.
Lounas ma-pe klo 11.30 alkaen niin kauan kuin ruokaa riittää.
Illallinen to-la klo 19 alkaen.
Brunssi la-su 12.00 ja 14.00
Waste to taste joukkorahoituspalvelu Mesenaatissa

Jaa tämä artikkeli: