null Testasimme: Puhelinennustuspalvelut rahastusta ja puoskarointia

Ennustajalta haetaan arjen jännitystä ja ohjeita elämän suuriin kysymyksiin. Tuloksena voi olla melkoinen lovi kukkarossa.

Ennustajalta haetaan arjen jännitystä ja ohjeita elämän suuriin kysymyksiin. Tuloksena voi olla melkoinen lovi kukkarossa.

Testasimme: Puhelinennustuspalvelut rahastusta ja puoskarointia

Valomerkin toimittaja testasi kolme puhelinennustajaa. Ympäripyöreiden vastausten joukosta erottui myös arveluttavan suoria ratkaisuja vaikeaan elämäntilanteeseen.

Ennustukset tekevät edelleen kauppansa. Nettikeskusteluissa etsitään asiansa osaavia selvänäkijöitä ja kysellään, voiko puhelinennustajiin luottaa. Perinteiset puhelinennustajat mainostavat yhä palveluitaan internetissä, lehtien sivuilla ja televisiossa. Jo yhdestä puhelusta voi tulla parinkymmenen euron lasku.

Tutkija Tuija Ketolan mukaan valtaosa ennustuspalveluiden käyttäjistä on naisia. Ketola kirjoittaa ilmiöstä teoksessa Ennustaminen – modernin naisen maaginen maailma? (Minerva, 2006). Ennustajalta haetaan piristystä arkeen, terapian kaltaista kohtaamista tai vastauksia elämän suuriin kysymyksiin.

Valomerkki soitti kolmelle satunnaisesti valitulle puhelinennustajalle. Toimittaja esiintyi 41-vuotiaana kolmen lapsen äitinä, joka harkitsee avioeroa ja pohtii, mitä hänen elämässään tapahtuu, jos hän päättää erota.

1. ennustaja

Pehmeä naisääni toivottaa tervetulleeksi ennustuspalveluun. Kestää lähes kaksi minuuttia, ennen kuin varsinainen ennustaja on langan päässä.

Ennustaja kysyy avioliiton pituutta. Sitten alkaa monisanainen pohdiskelu. Ennustaja näkee liitossa paljon rakkautta, lämpöä ja sitoutumista. Kaikkea varjostaa ”lievä epäoikeudenmukaisuus vähän alitajuisesti”. Liittoa on horjutettu ulkopuolelta.

– Katsotaanko pidemmälle, että miltä elämä näyttää, jos ero tulee? ennustaja kysyy.
 

Ennustaja kuulostaa pettyneeltä siihen, ettei soittaja halua kuulla lisää.
 

Nainen langan päässä ei pidä kiirettä, vaan hymisee epämääräisesti. Taustalta kuuluu vaimeaa lasten mekastusta.

– Ensin näkyy vastoinkäymisiä, jotka suistavat raiteiltaan. Pidemmällä näkyy tumma mies, kypsempi, paljon matkustellut, lempeä, epäitsekäs, talouspuolen tuntija, vakaa, urheilullinen ja terve. Nämä tapahtumat ovat omassa hallinnassa pikemminkin, ennustaja sanoo.

Puhelu kestää yhteensä yhdeksän minuuttia, hintaan 2,35 euroa minuutti + pvm. Puhelun lopussa ennustaja kuulostaa vähän pettyneeltä siihen, ettei soittaja halua kuulla lisää.

2. ennustaja

Kokenut ennustaja mainostaa nähneensä menneitä ja tulevia asioita pikkutytöstä saakka. Tietoa tulevasta saa 2,39 euron minuuttihintaan. Ennustaja kysyy soittajan hiusten väriä, miehen nimeä ja molempien syntymäaikoja.

– Tunteet ovat kuolleet molemmin puolin. Se on erittäin hyvä syy erota. Lapset hankaloittavat tätä eniten. Se ei ole ikinä ratkaisu, että lasten takia pysytään yhdessä, hän sanoo.
 

Näen, että sinulle tulee ihan uusi elämänkumppani.
 

Ennustaja suosittelee eroa melko suoraan. Mieskään ei hänestä näytä vastustavan asiaa. Ennustajan mukaan ero tulee olemaan helpotus.

– Näen, että sitten kun ero tulee ja olet asettunut aloillesi, sinulle tulee ihan uusi elämänkumppani. Samoin näyttäisi tulevan miehellesikin.

Kolme ja puoli minuuttia kestäneen puhelun päätteeksi ennustaja toivottaa voimia hankalaan elämäntilanteeseen.

3. ennustaja

Kolmas ennustaja lupaa auttaa asiakkaitaan löytämään rauhan ja onnen elämään, hintaan 3,55 euroa minuutti. Aluksi hän kartoittaa asiakkaan tilannetta muutamalla kysymyksellä.

– Täällä tulee kuolemakortti, joka tuo sinulle täysin uuden elämän alun. Se ei tarkoita ihmisen kuolemaa vaan sitä, että vanha kuolee pois. Kyllä teille varmaan ero tulee. Vanhat rakenteet sortuvat. Tulee äkillinen muutos, ennustaja kertoo.
 

Kyllä teille varmaan ero tulee. Vanhat rakenteet sortuvat.
 

Ennustaja lupaa, että soittajan valtaa hyvänolon tunne, kun elämä selkiytyy. Masennusta tai isoa katastrofia ei tule. Välit lasten isään pysyvät hyvinä.

– Sekään ei ole poissuljettu, että pysytte yhdessä. Päätös tulee tapahtumaan syksyllä. Jotkut asiat pitävät teitä yhdessä, toiset erottavat. Ratkaisu ei ole helppo. Kyllä te selviätte, päädyittepä sitten eroon tai jatkamaan yhdessä, ennustaja vakuuttaa.

Kuka tahansa saa ennustaa

– Puhelinennustusten hinnat vaihtelevat yleensä vajaasta parista eurosta lähes neljään euroon minuutilta.

– Kuka tahansa saa perustaa ennustuspalvelun, kunhan noudattaa palveluntarjoajien asettamia sääntöjä.

– Ennustuspalveluja koskee kuluttajansuojalaki. Markkinointi ei saa olla harhaanjohtavaa. Puhelun hinta tulee ilmoittaa.

– Kuluttajavirasto saa melko harvoin valituksia ennustuspalveluista. Valituksia on tullut esimerkiksi palvelun lähettämistä tekstiviestimainoksista.

– Kuluttajavirasto katsoo, että ennustuspalvelut ovat ajanvietepalveluja, joiden luonteen kuluttajan oletetaan ymmärtävän. Palvelun virheellistä sisältöä on vaikea todentaa.

Jaa tämä artikkeli: