null Teurastamo herää henkiin

Teurastamo herää henkiin

Kaupungin kasvo: Ville Relander

Vanha teurastamoalue löytyy pienen kävelymatkan päästä Kalasataman metroasemalta. Jyhkeästä pääportista ajavat Tukkutorilla lastaavat ja purkavat pakettiautot. Autojen reitin vieressä avautuu vanha, punatiilinen pihapiiri.

– Hieno teollinen miljöö, luonnehtii Ville Relander seistessään iltapäivän auringossa Teurastamolla Dodon kaupunkiviljelmien vieressä.

Relanderilla on monen rivin mittainen titteli: hän on Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategian projektipäällikkö. Strategia tähtää ruuan laadun parantamiseen ja samalla sen ilmastovaikutusten pienentämiseen.

– Yksi Teurastamoon liittyvä unelma on se, että kaikki, mikä tässä pihalla kasvaa, olisi syötävää.

Jo kuukausien ajan Relander on keskittynyt Teurastamon alueen kehittämiseen ruokakulttuurin uutena keitaana. Mukaan onkin saatu lukuisia pienyrittäjiä: Pasta Factory Helsinki, Kakkugalleria, B-Smokery, Ho’s Food, A21 Flavour Studio ja Tuoretori.fi. Portinvartijan tupaan tulee Lihakauppa Roslund. Ruokakauppiasta ei kuitenkaan ole vielä löytynyt 700 neliömetrin liiketilaan.

 

Teurastamon ydin on Kellohalli, jonne on rakennettu 150-paikkainen ravintola avokeittiöineen. Sen on vuokrannut ravintoloitsija Antto Melasniemi . Kellohalli toimii syksyn ajan Designpääkaupunkivuoden ruoka- ja muotoilutapahtumien tyyssijana.

Kaupungin teurastuslaitos lopetti toimintansa näissä tiloissa jo 20 vuotta sitten. Sen jälkeen alueella on toiminut elintarvike- ja kukka-alan yrityksiä. Kun Tukkutorin ympäristöön alkoi nousta uusia taloja ja jopa uusi kaupunginosa, Teurastamo ei ollutkaan enää syrjässä. Myös Flow Festival ja Suvilahden tapahtumat ovat tuoneet alueelle eloa.

Hotelli- ja ravintola-alan ihmisenä Ville Relander on edelleen hieman hämmästynyt siitä, että on kaupungilla töissä.

– Mutta en ole koskaan herännyt aamulla töihin näin innostuneena! Tässä saa luoda uutta.

– Olen työskennellyt pienissä yksityisissä ravintoloissa eri rooleissa ja toiminut ruokakauppa Anton&Antonin tiimissä. Siinä työssä solmin yhteyksiä tuottajiin ja maanviljelijöihin.

– Kolme vuotta vierähti Pietarissa hotellin perustamisessa. Viihdyin todella hyvin Venäjällä, olen lapsena asunutkin neljä vuotta Moskovassa.

 

Nyt juuri on mainio aika luoda uutta ruokakulttuuria. Jokin on muuttunut Helsingissä, ja Relanderin isännöimät ulkomaalaiset toimittajatkin ovat sen huomanneet. Relander aprikoi, että ilmiön takana ovat uudet, yksityiset, kokkivetoiset ravintolat. Alalla on enemmän intohimoa ja heittäytymistä, kenties vähemmän pitkän ajan liikesuunnitelmia ja investointeja.

– Teurastamo palvelee ruokahifistelijöitä, mutta ei pelkästään heitä. Meillä on maltilliset vuokrat, joiden tarkoituksena on pitää myös hintataso maltillisena.

– Jos Tukkutorin työntekijät löytävät tänne ruokaostoksille tai after workseille, se on merkki onnistumisesta. Kasvissyöjillekin on luvassa evästä ja ruokaelämyksiä huolimatta alueen historiasta ja sen merkkinä säilytetystä nimestä.

 

P.S. Asun Kasarmitorin lähellä. Toivon sinne lisää eloa, kuten toreilla kuuluukin olla.

 

Vaadin sananvapautta ja oikeudenmukaista kohtelua Pussy Riotille.

 

Nautin alkusyksyn Helsingistä, koska kadut täyttyvät onnellisista ihmisistä ja iloisista tapahtumista, harvinaista herkkua!

 

Eira Serkkola

Kellohallin avajaiset la 1.9.
Maalaisten markkinat ke 19.9.
Lisätietoa: www.teurastamo.com

 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kirjaverstas aloitti Helsingin Teurastamolla

Hyvä elämä

Vanhalla teollisuusalueella on nyt oma keidas kirjallisuuden ja sarjakuvien harrastajille.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.