Tiedämme vähän
Tuskien tie. Jeesus kulkee kohti teloitusta. Kuva: Katri Saarela

Tuskien tie. Jeesus kulkee kohti teloitusta. Kuva: Katri Saarela

Tiedämme vähän

Matka kohti Jerusalemia ja teloitusta on alkamassa.

Neljä evankelistaa on kirjannut Jeesuksen lyhyen toiminnan pieneksi historiikiksi. Tiedämme Jeesuksen tiestä yhtä ja toista. Sunnuntain teksti osoittaa kuitenkin, että tiedämme vain palasia.

Fariseukset olemme tottuneet näkemään Jeesuksen vihamiehinä. Tekstissä kuitenkin juuri fariseukset varoittavat Jeesusta Herodeksesta. Eli Jeesuksella on ollut siinä porukassa paljon ystäviä.

Farisealaiset olivat eräänlainen puolue. Se syntyi 100 vuotta ennen Jeesusta alemman papiston keskuudessa vastapainoksi ylemmän papiston saddukeuksille, aikansa fundamentalisteille.

Jeesus oli lähempänä fariseuksia kuin muita juutalaisia kiivailijoita. Tiedämme fariseusten kutsuneen Jeesusta koteihinsa. Ja aterioille. Nikodemus antoi Jeesukselle oman hautapaikkansa. Eivät fariseukset koskaan vaatineet Jeesuksen vangitsemista saatikka teloittamista.

Tai entä se, että Jeesus antaa tekstissä ymmärtää käyneensä Jerusalemissa vähän väliä? Kuitenkin evankelistat kertovat näistä visiiteistä vain pikkupaloja.

Emmekä tiedä paljoakaan Jeesuksen ja Herodes Antipaan suhteesta. Tapasivatko he ennen kuulusteluja ja kiduttamista, useammankin kerran?

Asko Sahlberg käsittelee romaanissaan Herodes tätä kysymystä. Mutta se on vain fiktiota. Me tiedämme niin vähän.

”Se kettu”, tyytyi Jeesus sanomaan Herodeksesta päivän tekstissä.

Olli Valtonen

5. paastonajan sunnuntai

Kärsimyksen sunnuntai
Väri: violetti tai sininen
Valo: kaksi kynttilää
Tekstit: Ps. 43: 2–5, Jes. 65: 1 –3, Ef. 2: 12–16, Luuk. 3: 31–35

Jaa tämä artikkeli: