Tiedonsaanti turvattava kaikille

Tiedonsaanti turvattava kaikille

Tämänvuotisista Fonectan puhelinluetteloista ei löydy enää Helsingin keskeisimpien palveluitten kuten terveysasemien, hammashuollon, sosiaalitoimistojen ja kirjastojen puhelinnumeroita, eikä osoitetietoja.

Näin toimiessaan Helsinki kuulemma säästää 25 000 euroa. Itse asiassa tässä haetaan vielä isompia säästöjä välillisesti, kun kaikkein vanhimmat tai muuten tietoverkkojen ja atk-osaamisen ulkopuolella olevat ihmiset eivät enää osaa hakeutua tarvitsemiinsa palveluihin. Heitä ei paljon lohduta hädän hetkellä, että tieto löytyy netistä. Lisäksi on ihmisiä, joilla on atk-taidot, muttei nettiyhteyttä kotikäytössä. Ei voida edellyttää, että ihmisten pitäisi lähteä hakemaan kirjaston päätteeltä jotain yksittäistä terveyskeskuksen numeroa tai osoitetta.

Vaihtoehtona on soittaa numerotiedusteluun, josta lyhyen puhelun hinnaksi tulee helposti kymmenen euroa, tai yrittää soittaa kaupungin vaihteeseen, minne ei tietenkään saa yhteyttä joka päivä.

Lisäksi muusta Euroopasta poiketen Suomen pankit ovat ajamassa käteisen rahan käyttöä rajusti alas. Nordea on myös vähentämässä laskunmaksuautomaattiensa ja kassapalvelujensa määrää, mikä myös vaikeuttaa monien ihmisten pankkiasioitten hoitoa.

Toivon, että maamme oikeusoppineet alkavat Suvivirsi- ”ongelmien” sijaan puuttua näihin kansalaisten yhdenvertaisuutta uhkaaviin ongelmiin.

Juha Kastemaa
Helsinki

 

Jaa tämä artikkeli: