null Tiesitkö tämän yrteistä?

Tiesitkö tämän yrteistä?

”Monet meidänkin aikamme yrttikirjat perustuvat silkkaan taikauskoon. Niiden tiedot saattavat olla jopa vaarallisia, ja jotkin niistä on kirjoitettu eräänlaiseksi mainokseksi yrttejä myyville yrityksille.”

Anis ja iisoppi on toisenlainen, klassisten rohtokasvien vanhoja käyttötapoja esittelevä teos, joka ei leiki lääkärikirjaa. Se on kuvitettu vanhoilla kuvatauluilla, joista moni sopisi vaikka tauluksi seinälle.

Tieto-osiokin on kiinnostava. Esimerkiksi fenkolista kerrotaan, että sen on uskottu saavan imettäjän maidon herumaan sekä vähentävän kaasunmuodostusta ja siksi myös pikkulasten mahavaivoja.

Omassa suppeassa testissäni imeväiseni itki ilmavaivojaan selvästi vähemmän, kun join pari litraa fenkoliteetä päivässä. Jos fenkolinsiemenet loppuivat kaapista, sen huomasi vauvan kivuista nopeasti.

Valkosipulin kirja kertoo alentavan verenpainetta ja veren kolesterolipitoisuutta sekä helpottavan vilustumisen seurauksia – kunhan se nautitaan tuoreena. Taatusti hajuttomat valkosipulivalmisteet ovat myös taatusti tehottomia, kirja opastaa.

Uusin suosikkini on liperi eli lipstikka, joka rehottaa loppukesällä palstoilla parimetrisenä puskana. Se maustaa keitot kuin liemikuutio ja selleri. Opin lääkekasvikirjasta, että sitä on käytetty myös helpottamaan yskää ja irrottamaan limaa keuhkoputkista.

Tanskalaista alkuteosta on muokattu Suomen oloihin sopivaksi.

Pihla Tiihonen
Erik Bruun & Budde Christensen:
Anis ja Iisoppi. Vanhoja lääkekasveja. WSOY 2013. 216 s., 17,95 e.

Kirja ”Kukkien kuningatar, rakkauden ja romantiikan vertauskuva ruusu, saa monen puutarhurin sydämen sykkimään ja puutarhapistokkaat pyörimään jaloissa.”

Onnellisen puutarhurin vuosi on leppoisasti kirjoitettu tietopakkaus siirtolapuutarhamökin tai omakotitalon omistajalle. Yrttien ja keittiöpuutarhan kasvattamiseen liittyvistä ohjeista hyötyy myös palstaa tai parvekelaatikoita viljelevä kaupunkilainen. Yrttitarha syntyy vaikka pariin kukkaruukkuun.

Kirja esittelee eri vuodenaikojen työt. Mukana on napakoita muistilistoja: keittiöpuutarhan ja kukkatarhan kylvökalenteri, hyvät ja huonot kasvikumppanit vierekkäin istutettavaksi, eri vuodenaikojen työtehtävät.

Lukijalle jaetaan runsaasti käytännön vinkkejä. Esimerkiksi hevosenlantaa usutetaan pyytämään ilmaiseksi tai pikkurahalla suoraan tallilta.

Kuvat ovat runsaita ja multahommiin houkuttelevia. Näyttävyyttä on haettu myös koukeroisilla kirjasimilla, mikä vaikeuttaa toisinaan lukemista. Jutusteleva kieli yltyy välillä kukkien tai puutarhan ihanuuden hehkutukseksi.

Pihla Tiihonen
Johanna Vireaho & Sari Tammikari: Onnellisen puutarhurin vuosi.
WSOY 2013. 208 s., 25.10 e.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.