null Tietokirjailija Tommi Uschanov: Kritiikki jättää tilaa pyhälle

Tietokirjailija ja kääntäjä Tommi Uschanov tarkistaa pyhän määritelmän Kielitoimiston sanakirjasta. Jos hänellä olisi rajattomasti aikaa, hän käyttäisi sen lukemiseen. Kuva: Sirpa Päivinen

Tietokirjailija ja kääntäjä Tommi Uschanov tarkistaa pyhän määritelmän Kielitoimiston sanakirjasta. Jos hänellä olisi rajattomasti aikaa, hän käyttäisi sen lukemiseen. Kuva: Sirpa Päivinen

Hyvä elämä

Tietokirjailija Tommi Uschanov: Kritiikki jättää tilaa pyhälle

Eri alojen vaikuttajat kertovat, mitkä kolme asiaa ovat heille pyhiä. Osa 4/6.

1.

Hernesaari on pyhä paikkani. 1990-luvun loppupuoliskolla minä ja ystäväni kokoonnuimme vuosittain vappulounaalle. Eräänä vappuna päädyimme harhailemaan Kaivopuiston suurlähetystöalueelta Hernesaareen. Tyhjä ja hiljainen Hernesaari teki suuren vaikutuksen.

Parhaimmillaan teollisuus ja luonto kohtaavat Hernesaaressa tasaväkisesti niin, ettei kumpikaan nujerra toista. Tästä yhdistelmästä kukaan muu ei vaikuta pitävän.

Hernesaaressa täytyy käydä riittävän säästeliäästi, ettei tunnelma kulu.

2.

Jos pyhä asia pitäisi kiteyttää yhteen sanaan, valitsisin hitauden. Asioihin on maltettava kiinnittää huomiota riittävästi, ettei mitään jää kiireessä huomaamatta.

Kiire syntyi teollisen vallankumouksen myötä 1700-luvun lopussa. Pääasiassa keskiajalla rakennetun Turun tuomiokirkon kellossa on ainoastaan tuntiviisari. Vasta tarkkojen kellojen myötä oli mahdollista pystyttää yhteiskunta, jossa ihmisiä voitiin vaatia tulemaan tehtaaseen tietyllä kellonlyömällä.

Olemalla tietyn ajan elämästämme kiireisiä lunastamme itsellemme oikeuden kiireettömyyteen. Kiireettömänä luen, ajattelen ja kirjoitan, eli teen normaaleja intellektuellin hommia.

Kiire on kulttuurisesti kunniallinen veruke, johon vetoamalla voi torjua pyyntöjä ja odotuksia.

3.

On paradoksaalista pitää kritiikkiä pyhänä arvonaan, sillä silloin mikään ei ole pyhää. Kritiikki jää puolitiehen, jos sitä itseään ei saa kritisoida. Niinpä kritiikki jättää myös tilaa pyhälle.

Lapsuudessani huomasin, ettei paras argumentti aina voita. Tämän huomaaminen on ollut minulle aina sietämätöntä.

Hakeuduin yliopistoon lukemaan filosofiaa, koska olin sisäistänyt kritiikin tärkeyden. Karl Marxin mukaan kaiken olemassa olevan häikäilemätön kritiikki on elinehto sille, että ihmiskunta vapautuu kahleistaan. Kritiikki on ihanne, jota tulisi pyrkiä edistämään omassa elämässään parhaansa mukaan.

Kristinusko on siitä harvinainen uskonto, että sen pyhässä kirjassa Jumalalle esitetään kritiikkiä ja hän vastaa siihen. Nykyään ei ole enää pakko uskoa, että Jumalan vastaus Jobille oli hyvä. Tämä osoittaa, kuinka moderneja aikoja elämme. Esimerkiksi norjalaisen filosofin Herman Tønnessenin mielestä Jobin olisi pitänyt julistautua väittelyn voittajaksi, koska hänen argumenttinsa oli paras.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.