null Tietokirjauutuudet kannustavat kopan kanssa luontoon

Villiinny villivihanneksiin -kirja. Kuva: Kirjapaja

Villiinny villivihanneksiin -kirja. Kuva: Kirjapaja

Hyvä elämä

Tietokirjauutuudet kannustavat kopan kanssa luontoon

Neljä kauniisti kuvitettua tietokirjaa kertoo, miten luonnosta voi saada kauneusaistimuksia ja terveysvaikutuksia.

 

"Kun olen patikoinut pitkän päivän, on ihana upottaa jalat siankärsämöjalkakylpyyn." "Tee uuden ajan munavoita peltokanankaalin nuorista lehdistä, munista ja majoneesista. Maistuu niin karjalanpiirakan päällä kuin uuniperunan täytteenä."

Tässäpä vinkkejä horsman, voikukan ja muiden pihoilta ja pientareilta tuttujen villikasvien, ilmaisen superruuan, käyttöön sekä bonuksena runsaahko reseptikimara. Kokeilisiko vaikka nokkossämpylöitä? Raija Kivimetsän teksti julistaa luonnon ja hortaliikunnan elvyttävyyttä vaihteluksi digilaitteiden äärellä eläville.

 

"Katajassa on runsaasti erilaisia fenoleja, jotka parantavat kehon antioksidanttipuolustusta." "Maahumalaa voi käyttää eri tulehdussairauksiin, sillä se parantaa makrofagien toimintaa."

Sinikka Piipon Villivihannekset esittelee Suomen 50 terveellisintä villivihannesta kasvitieteen professorin arvioimina. Paitsi käyttövinkkejä kirja sisältää myös kasvien nimet latinaksi ja neljällä muulla kielellä, varoituksia käytön sivuvaikutuksista sekä tieteellisen tarkan luettelon kasvien aineosista. Sivuilta löytyy myös villivihannesten ruoka- ja rohtokäytön historiaa. Kirjan lopussa ovat villivihannesten aineosataulukot sekä tieteellisten termien selitykset.

 

Myös pikkupihan tai pation helppohoitoisesta ruukkupuutarhasta saa näyttävän.

 

"Kurpitsa sopii erittäin hyvin muuhunkin käyttöön kuin lyhdyksi ulkoportaille. Siitä voi keittää ja soseuttaa maukkaan ja värikkään keiton tai leikata palasia ja paistaa ne uunissa. Kurpitsasta voi tehdä myös chutneyta, marmeladia ja säilykkeitä."

 

Vastapoimittua opastaa käyttäjänsä erilaisiin säilöntämenetelmiin ilmakuivatuksesta hapattamiseen ja etikkasäilöntään. Se sisältää runsaasti reseptejä mansikkahunajasta pihlajanmarjamehuun, sienisuolasta balsamoituihin valkosipulinkynsiin. Selkeät, yksinkertaiset ohjeet haastavat kokeilemaan.

 "Perinteisen koristepensaan sijaan voi vähänliikennöidyn tien varteen istuttaa aidan syötävämarjaisista lajeista, jos kunnan rakennusmääräykset sen sallivat. Marjakasviaidan voi istuttaa myös pihan sisäpuolelle tilanjakajaksi."

 

Parvekkeet, patiot, laatikot, kasvimaat ja kasvihuoneet. Monia ovat paikat, joissa voi upottaa sormensa multaan sekä kylvää, kastella ja korjata satoa. Iso puutarha tarjoaa puineen, nurmikoineen, vesiaiheineen ja kiveyksineen monenlaisia vaihtoehtoja – ja haluttaessa myös kovasti vaivaa, mutta myös pikkupihan tai pation helppohoitoisesta ruukkupuutarhasta saa näyttävän. Ja jos istuttaa kukkakasveja ja yrttejä rinnakkain, saa itselleen pienen monitoimipuutarhan. Paula Ritanen-Närhen Nykyaikainen kaupunkipuutarha on täynnä ideoita ja mahdollisuuksia.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.