Timo Lassy soittaa saksofonia kirkossa
Kuva: Esko Jämsä

Kuva: Esko Jämsä

Timo Lassy soittaa saksofonia kirkossa

Jazzmuusikko Timo Lassy tekee uuden aluevaltauksen esiintymällä Paavalinkirkossa Higher Ground -gospelkuoron kanssa. Konsertti on We Jazz 2014 -festivaalin ennakkotapahtuma.

Saksofonia soittava Lassy ei halunnut tehdä bändinsä kanssa perinteistä kirkkokonserttia. Niinpä hän alkoi etsiä yhteistyökumppaniksi kuoroa ja päätyi Higher Groundiin, jolla tuntui olevan tekemisessään hyvä meininki.

– Kuoroa johtava Hanna-Maria Helenius innostui ajatuksesta, ja yhteinen näkemys konsertin ohjelmistosta syntyi melko helposti. Yhdistelimme minun ja kuoron musiikkia, jazzia ja gospelia, jotka ovat alun perin lähtöisin samasta afroamerikkalaisesta perinteestä.

Lassyn mielestä yhteiskonsertin musiikissa on syvää groovea ja spirituaalisuutta. Hänen lisäkseen konsertissa soittavat pianisti Henri Mäntylä ja perkussionisti Zarkus Poussa.

Lassy kuuluu toista kertaa järjestettävän We Jazz -festivaalin taustavoimiin. Hän toteaa, että uudentyyppiselle tapahtumalle on löytynyt loistava ajankohta.

– Festivaali on valonpilkahdus loppuvuoden kiireiden keskellä. Kokeilemme jälleen erilaisia esiintymispaikkoja ympäri kaupunkia. Tämä vuosi näyttää, mihin suuntaan sitä kehitetään.

Suomalaisessa jazzissa on Lassyn mukaan tapahtunut uudistumista viimeisten kymmenen vuoden aikana. Jazzin kentälle on ilmaantunut uutta sukupolvea edustavia tekijöitä ja yleisöä.

– Yleisössä on nykyään mukana sekä vanhempaa että nuorempaa väkeä. Helsingissä on myös tarjolla niin paljon jazzia, että ihmettelen, miten jengiä riittää joka paikkaan. Musa kuitenkin on musaa, ja hyvä sisältö menee aina läpi.

Lassy itse kiinnostui jazzista lukioaikoina. Hän kävi Vantaanjoen musiikkipainotteista lukiota, jossa oli innostavia opettajia ja kavereita sekä koulun oma big band.

– Olin sitä ennen soittanut pianoa ja saksofonia, mutta soittaminen oli alkanut tuntua pakkopullalta. Koulu antoi uutta motivaatiota.

Muusikko päätyi lukion jälkeen opiskelemaan Sibelius-Akatemian jazzmusiikin osastolle. Hän kertoo tehneensä 20–30-vuotiaana ammatillisen pohjatyön. Siihen aikaan hän soitti paljon muutakin kuin jazzia.

– Oma soundi löytyi oman musiikin tekemisen kautta. On ylipäätään tunnettava valtavaa intohimoa, että jaksaa tehdä tätä työtä. Kyseessä on pitkä matka: vaikka täytän kohta 40 vuotta, koen olevani vasta urani alussa.

Piano on Timo Lassylle edelleen tärkeä sävellystyökaluna. Omaksi instrumentiksi on valikoitunut tenorisaksofoni.

– Pyrin saamaan yhdestä torvesta persoonallisen soundin. Haluan esittää soulahtavaa ja svengaavaa jazzmusiikkia, jonka sävelkieli kumpuaa perinteisestä jazzista.

Lassy on iloinen siitä, että on löytänyt bändiinsä hyvät ja osaavat tyypit. Siinä ovat mukana rumpali Teppo Mäkynen, basisti Antti Lötjönen, perkussionisti Abdissa Asefa ja pianisti Georgios Kontrafouris. Parhaillaan bändi viimeistelee viidettä levyään.

Bändin ohella Lassylla on erilaisia projekteja. Hän on säveltänyt musiikkia esimerkiksi Tavarataivas-dokumenttiin, Ei kiitos -elokuvaan ja Muumit Rivieralla -animaatioelokuvaan.

Marjo Kytöharju
Timo Lassy ja Higher Ground -kuoro Paavalinkirkossa ma 1.12. klo 19.
Liput 25,50 / 15 e, ennakot Tiketti. Lisätiedot: www.wejazz.fi/2014

Jaa tämä artikkeli: