null Tiukasti valepuvussa

Huomaamaton ja hiljaa. Glenn Close tekee vähäeleisesti vaikuttavan Albert Nobbsin hahmon. Mieheksi pukeutuneena Nobbs palvelee rikkaita hotellivieraita, mutta tiukkaan nyöritetyssä rinnassa elää unelma.

Huomaamaton ja hiljaa. Glenn Close tekee vähäeleisesti vaikuttavan Albert Nobbsin hahmon. Mieheksi pukeutuneena Nobbs palvelee rikkaita hotellivieraita, mutta tiukkaan nyöritetyssä rinnassa elää unelma.

Tiukasti valepuvussa

Albert Nobbs on tavattoman surumielinen elokuva: niin paljon hukkaan heitettyä elämää. Kuitenkin siinä on hitunen toivoa, sillä ihminen etsii vaikka millaisen kolon selvitäkseen.

Kolmella Oscar- ja Golden Globe -ehdokkuudella huomioitu elokuva kertoo naisten elinmahdollisuuksista 1800-luvun loppupuolen Irlannissa. Siihen aikaan nainen tarvitsi elättäjän, sillä työtä oli niukasti, myös miehille. Amerikka houkutti monia.

Albert Nobbs ( Glenn Close ) työskentelee Dublinin hienostohotellissa hovimestari-tarjoilijana. Hän on täsmällinen ja osaa kumartaa riittävän notkeasti hotellin vieraille.

Nobbsilla on kaksi salaisuutta. Hänellä on kohta lattialaudan alla piilossa varat oman kaupan ostoon. Toinen salaisuus paljastuu vain hänen omille silmilleen illan hämärässä: Albert onkin oikeasti nainen.

Ajan jyrkät luokkaerot näkyvät selvästi, kun eräs hotellivieraista vaatii työntekijää erotettavaksi, koska tämä sotki kaatuessaan hänen kenkänsä lumeen. Niin myös tapahtuu.

Albertin olemuksen toinen puoli pääsee hiukan vapaammalle, kun hotelliin ilmaantuu käsistään taitava maalari Hubert Page ( Janet McTeer ). Hän tunnistaa Albertin salaisuuden tuota pikaa.

Rodrigo Garcia ohjaa tarinan kuljetusta viehättävästi. Asioita ei selitetä auki eikä varsinkaan aleta ongelmoida mahdollisilla homoseksuaalisuusvirityksillä. Myös meillä on ollut naisia, jotka ovat ottaneet miehen roolin eikä siitä ole aina suurta meteliä pidetty.

Albert katsoi parhaaksi vaihtaa sukupuolta, koska oli kokenut miesten taholta kovia. Hubert taas oli saanut oppinsa maalarin oppipoikana, pistänyt tämän maalarintakin päälleen, lähtenyt ansaitsemaan elantoaan ja ehtinyt jopa onnellisesti naimisiin. Sekä Close että McTeer näyttelevät upeasti. Varsinkin jälkimmäisessä on velmua rehvakkuutta toisin kuin arassa Albertissa.

Lyhyt hetki rannalla naisten vaatteissa antaa Albertille pienen vapauden hetken. Hän saa edes yhden ihmisen seurassa mahdollisuuden olla oma itsensä. Suorastaan liikuttava on Albertin unelma omasta tupakkakaupasta, jossa vaimo istuisi tiskin takana.

Elokuva nostaa esiin laajemminkin yksinäisten naisten vaikeudet. Hotellin omistaja rouva Baker ( Pauline Collins ) sallii raskaaksi tulleen piikatytön ( Mia Wasikowska ) työskennellä hotellissaan ilmaiseksi, ihan kristillisestä rakkaudesta. Muuten hairahduksesta ilmoitettaisiin papille ja tyttö menettäisi sekä työn että lapsen.

Kova aika ei salli unelmia hänellekään.

Marja Kuparinen

Rodrigo Garcia: Albert Nobbs.
Elokuvateattereissa 19.10.

Jaa tämä artikkeli: