null Torinon käärinliinan aitous on kyseenalainen

Puheenvuorot

Torinon käärinliinan aitous on kyseenalainen

Roihuvuoressa maaliskuussa esillä ollut Torinon käärinliina -näyttely herätti raamatuntutkijan näkökulmasta kysymyksiä. Yleensä näyttelyssä ilmoitetaan sen laatija, mutta tästä tilaisuudesta kyseinen tieto puuttui, vaikka yksittäisistä julisteista tekijätietoja kyllä löytyi. Silloin oletus on, että seurakunta on koonnut näyttelyn, joka oli selvästi rakennettu esittelemään liinan aitoutta. Paras osa oli ristiinnaulitsemisen konkretisoiminen, josta esitetyt näkemykset edustivat pääosin yleisesti hyväksyttyihin tutkimustuloksiin perustuvaa tietoa.

Näyttelyn ongelma oli se, että liinan historiaan oli kytketty erilaisia teemoja erottelematta lähdeaineistoa ja tulkintoja. Kerrottiin, että käärinliinan asettelu ei noudattanut juutalaista tapaa. Syyksi ehdotettiin kiirettä, muttei mainittu todennäköistä vaihtoehtoa, että liinan valmistajat eivät tunteneet juutalaisia tapoja, vaan seurasivat Uuden testamentin kertomuksia. Liinan aitouteen kriittisesti suhtautuvista tutkimuksista mainittiin vain poleemisesti radiohiiliajoitukseen liittyvät tutkimukset. Näyttelyssä käytettiin useaa reliikkiä esitetyn kokonaiskuvan muodostamiseksi, mutta niihin liittyvää tietoa ei juuri tarjottu.

Historiallisissa lähteissä liina on mainittu keskiajalla, mutta näyttely lähti vuodesta 30 jKr. ja siitä, kuinka varhaiset kristityt säilyttivät liinaa Siionin vuorella. Samassa yhteydessä essealaisten esitettiin asuneen kristittyjen naapureina. Väitteelle ei ole pohjaa tutkimuksessa. Jostain syystä myös Qumranin tekstit sekoitetaan tarinaan, ja sieltä väitetään löytyneen palanen Markuksen evankeliumista. Tutkimuksessa on aikoja sitten hylätty tämä 1970-luvulla esitetty villi teoria. Nykyään on aivan selvää, että Qumranilta ei ole löytynyt Uuden testamentin tekstiä.

Tämän tyyppiset näyttelyt tulisi laatia huolellisesti, jotta niistä välittyy luotettavaa tietoa. Emme voi välttää harmistumista siitä, että näyttelyssä esitettiin raamatuntutkimuksen osalta muka-tieteellistä tietoa, joka ei täytä tutkimukseen perustuvan tiedon kriteereitä.

Elina Perttilä
TT, tutkijatohtori, pastori

Kirsi Valkama
TT, Vanhan testamentin eksegetiikan yliopistonlehtori

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.