null Tosi tärkeä juttu

Tosi tärkeä juttu

Lapsille taide-elämyksiä ja kokemuksia tarjoavan Annantalon suojissa on syntynyt kerrassaan mainio ja kunnianhimoinen kirja Tehdään taidejuttuja .

Annantalon taideneuvolassa vuosina 2009–2011 tehdyistä tehtävistä kirjaan on otettu sellaiset, jotka voidaan toteuttaa kaikenlaisissa kodeissa. Taidetehtävien kotiversiot on kehittänyt Anne Rossi-Horto . Hänen suunnittelemiaan ja keräämiään ovat myös kirjan kaupunkiretket ja ruokareseptit.

Taidekasvatus on paljon laajempi juttu kuin paperit ja värikynät, joita useimmissa kodeissa lapsille tarjotaan. Kirja näyttää, että se voi merkitä vaikka majan rakennusta, kasvonaamion tekoa, teatteria perunapäillä, linnunpesän rakennusta, keppihevosen tekoa, taidemuseoon menoa, punajuurikeiton valmistamista tai retkipäivää kaupungille.

Kirja listaa lapselle sopivia tarvikkeita ja korostaa niissä laadun merkitystä. Esimerkiksi nuori taiteen tekijä ei saa suurtakaan iloa harjaksiaan tiputtelevasta pensselistä, värejä kitsaasti luovuttavista vesivärinapeista tai kupruille kohoavasta heikosta akvarellipaperista. Myös lapsi ansaitsee hyvät välineet. Niistä saa pitkäaikaisen ilon.

Taiteen tekeminen liittyy yhteen maailman aistimisen kanssa. Siihen kuuluu itse tekemisen iloa, mutta myös toisten tekemisiin syventymistä ja koetun arviointia.

Kirja rohkaisee ottamaan lapsen mukaan taidenäyttelyyn tai museoon. Hän saattaa olla aikuista notkeampi ymmärtämään näkemäänsä. Aikuinen ei ehkä lainkaan tajua, miksi jokin ”vaikea” taideteos onkin lapsen mielestä kiinnostava. Jo itse tila saattaa olla elämys.

Iltasatujen lisäksi käteen kannattaa ottaa silloin tällöin myös taidekirja. Esimerkiksi Marc Chagallin teokset leijuvine hahmoineen ovat lapsille helppoja. Taiteilijan elämäntarinan kautta kuvista aukeaa aikuisellekin uusia ulottuvuuksia.

Tehdään taidejuttuja -kirjaa myydään Annantalon taidekeskuksessa 20 euron hintaan. Postitse sen saa 23 eurolla, tilaukset arja.pitkanen@hel.fi .

Marja Kuparinen

Anne Rossi-Horto, Erja Mehto ja Leila Heimonen (toim.): Tehdään taide-
juttuja. Taidekasvatusta kaikenlaisiin koteihin. Annantalon taidekeskus 2012.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.